Požar na Biokovu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Požar na Biokovu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

U gašenju požara na Biokovu, u četvrtak, od ranih jutarnjih sati, sudjeluju i dva Canadaira Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Zemunik, priopćeno je iz Ministarstva obrane.


Požar na Biokovu Canadairi su gasili i tijekom srijede poslijepodne dok je letačka posada sa helikopterom Mi-8 MTV pružala potporu zemaljskim snagama u dopremi "krušaka" (gumenih spremnika vode) sa nogometnog igrališta u Makarskoj do požarišta, a predvečer je s Biokova prevezla vatrogasce i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja.

Taj je helikopter i danas angažiran u potpori zemaljskim snagama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne te su zračne snage sudjelovale u gašenju 105 požara, od kojih 33 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Istarskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom proteklih 66 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su u akcijama gašenja požara ukupno provele 700 sati, pri čemu su izbacili oko 22 800 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima. (Hina)