Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Pločama je održana središnja svečanost u povodu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice i 19. obljetnice njezina utemeljenja.


Svečanost je počela postrojavanjem pripadnika HRM-a, a okupljenima se obratila premijerka Jadranka Kosor koja je kazala da je Vlada svjesna potreba Hrvatskih oružanih snaga i obveza prema NATO-u te kako podupire modernizaciju i daljnji napredak HRM-a.

Vezani članci Banane, ilustracija Policija potvrdila: U jednom trgovačkom lancu u Pločama među bananama pronađeno nevjerojatnih 18 kilograma kokaina Slika nije dostupna HRM proslavio 18. obljetnicu od svog osnutka

Podsjetila je i na osnutak HRM-a istaknuvši kako je današnji dan prigoda sjetiti se svih koji su prije 19 godina ugradili živote te ljubav i odlučnost u formiranju HRM-a koja je dala veliki doprinos u obrani Jadrana, ali i u oslobađanju i povezivanju Dubrovnika s drugim dijelovima Hrvatske. Zapovjednik HRM-a kontra admiral Ante Urlić kazao je kako je HRM temelj obrane hrvatskih interesa na Jadranu i kako HRM sudjeluje u svim međunarodnim operacijama na Sredozemnom moru.

Ministar obrane Branko Vukelić izvršio je pregled postrojenih pripadnika HRM-a, a pukovnik Jozo Matković pročitao je imena 105 vojnika, časnika i dočasnika koji su unaprijeđeni ili pohvaljeni za uspješan rad. Svečanosti u Pločama nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministri Branko Vukelić, Ivan Šuker i Đuro Popijač, te drugi brojni uzvanici i gosti.

>> VIDEO: Mornarica otvorila vrata ratnih brodova

HRM počela se ustrojavati 12. rujna 1991. kada je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imenovao admirala Svetu Leticu zapovjednikom HRM-a, čiji pripadnici su dali velik doprinos u Domovnskom ratu, osobito u borbama u Splitskom i Korčulanskom kanalu. Premijerka Kosor sa suradnicima je nakon Ploča posjetila Opuzen, gdje je na tamošnjoj plantaži otvorila berbu mandarina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju