MOL je razočaran presudom Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj su bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL.

Galerija Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader i Ježić danas moraju vratiti nezakonito stečene milijune Slika nije dostupna Vrhovni sud odlučio: Sanaderu osam i pol godina zatvora

MOL je razočaran ovakvom presudom. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi.

MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe.

Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došla je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera.

Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok.

Ivo Sanader na suđenju (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Krivi su! Ivi Sanaderu šest godina, Hernadiju dvije godine za aferu Ina-MOL

Slika nije dostupna "Neka najgori pobijedi": Juričan najavio da će pomilovati Sanadera, Kutlu i Mamića da spase ekonomiju

Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim.

MOL čvrsto vjeruje kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka.

U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju.

Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.", naveli su u priopćenju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju