Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosudna trakavica

MOL razočaran presudom Hernadiju i Sanaderu, smatraju da je suđenje bilo nepošteno

Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
MOL je razočaran presudom Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj su bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL.

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ivo Sanader "Jasna društvena osuda" Iza rešetaka je već osam godina: Visoki kazneni sud Ivi Sanaderu smanjio kaznu

MOL je razočaran ovakvom presudom. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi.

MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe.

Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došla je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera.

Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok.

Pročitajte i ovo Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nepravomoćna presuda Krivi su! Ivi Sanaderu šest godina, Hernadiju dvije godine za aferu Ina-MOL

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna moli tuđmana za oprost "Neka najgori pobijedi": Juričan najavio da će pomilovati Sanadera, Kutlu i Mamića da spase ekonomiju

Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim.

MOL čvrsto vjeruje kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka.

U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju.

Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.", naveli su u priopćenju.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene