Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu prema dolje...

MojPosao: Prosječna plaća u Hrvatskoj najniža od 2012. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu plaću od onih sa srednjom školom.

U drugom tromjesečju ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.266 kuna, a ako joj se pribroje isplaćeni bonusi iznosila je 5.326 kuna, što je najniži iznos prosječne plaće od 2012. godine, pokazuje najnovije istraživanje portala MojPosao.

Pročitajte i ovo Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

U drugom tromjesečju 2012. godine prosječna plaća bila je za 553 kune viša od plaće u drugom kvartalu ove godine, a podaci iz istraživanja pokazuju da je nakon toga prosječna plaća padala svakog kvartala, osim kratke stagnacije u drugom i trećem tromjesječju 2013. godine.

Osim top managementa, koji ima u prosjeku 121 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja sa 79 posto, te telekomunikacija sa 41 posto višom plaćom od prosječne.

Najniže prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima - 42 posto niže, te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji - 41 posto niže od prosječne.

Rezultati istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj ipak isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu plaću od onih sa srednjom školom, a magisterij ili doktorat povećava plaću za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62 posto više od prosjeka. Ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21 posto višu plaću, a oni sa srednjom stručnom spremom 19 posto nižu plaću od prosjeka.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 16 posto od prosjeka, dok su plaće u udrugama 12 posto manje te prosječno iznose 4.619 kuna.


'Milijuni radnika mirnije će spavati': Njemačka uvodi minimalnu plaću - 10.500 kuna

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu su tri posto više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama, jer su plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika sedam posto veće od prosjeka. Plaće u poduzećima s 21 do 50 zaposlenika kreću se oko prosjeka, dok su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih 12 posto ispod prosjeka.

Podaci pokazuju da muškarci u prosjeku primaju devet posto više plaće od žena, što je porast od jedan posto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Gledano prema županijama, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu - 14 posto iznad prosjeka, a potom slijede Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija, gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u Požeško – slavonskoj županiji, čak 24 posto ispod prosjeka.

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 18 posto manju plaću od prosjeka, s godinom do dvije iskustva primaju šest posto nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća im je četiri posto viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća raste na osam posto višu od prosječne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene