Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDSSB o javnom okupljanju

'Mogli bi prodavati paket ulaznica za prosvjed na Markovu trgu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina saborskih klubova podržala je danas konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana prosvjedovanja na Markovu trgu.

Zastupnica Gordana Sobol prozvala je HDZ da je zakonom zabranio javna okupljanja na Markovu trgu da bi osigurali mir pod svojim prozorima.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Transparenti prosvjednika - 10 "Dosta je!" VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte transparente prosvjednika na Markovu trgu

Milijan Brkić upozorio je da će sav teret pasti na leđa policije. 'Ponovno ćemo imati kaveze na Markovom trgu, a spomenici kulture bit će podložni devastaciji i oštećenju', rekao je.

'Ne radi se o tehničkm zakonu već o suštinskom zakonu kojim omogućujemo i ispunjavamo svoje izborno obećanje da građani mogu doći ovdje gdje su najviše institucije i da kažu svoje mišljenje', rekla je Ingrid Antičević Marinović ispravljajući netočan navod Milijana Brkića.

'Rekli ste da je ovaj zakon predložilo nekompetentno ministarstvo. Ministarstvo je kompetentno i to se pokazuje ovakvim primjerom. Ne samo u suštini nego i izvedbenim propisima. Prema tome, možemo govoriti o nekompetentnosti onih koji su se preplašili vlastitog naroda, a mi ćemo ih slušati, a ne prisluškivati', rekla je Antičević Marinović.

>> Prosvjednici ponovno mogu na Markov trg

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić iznio je ideju kako se od prosvjedovanja na Markovu trgu može i napuniti državni proračun.

'G. Mamić je izmislio onaj paket Real-Lyon-Ajax, pa bi mogli za tri okupljanja na Markovu trgu također prodati paket ulaznica kako bi se građani unaprijed osigurali da mogu doći prosvjedovati. To je jedan dobar primjer menadžerskog pristupa, a pošto nam menadžeri vode Vladu, evo i našeg priloga kako će se puniti državni proračun', rekao je Grubišić. 

'Bojim se da će se dogoditi situacija kada će građani doći ovdje sa zastavama zahvaljivati Vladi na povećanom PDV-u, povećanoj cijeni struje, a uskoro i povećanoj TV pristojbi jer ova Vlada gdje god dođe na čelo, bilo HEP-a, bilo države , evo sad i HRT-a, prvo što učini podigne cijene', dodao je Grubišić.

Dragutin Lesar je upozorio je da je vremenskim i ograničenjem u broju sudionika onemogućeno kontinuirano prosvjedovanje. Dodao je kako je onemogućeno i postavljanje razglasa, dostava hrane, odvoz smeća i svaka druga tehnička pomoć.

Prosvjedovanje od 8 do 22 sata

Javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopušteni od 15. srpnja ove godine, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od zgrada Hrvatskog sabora i Vlade RH, te 20 metara od zgrade Ustavnog suda RH. Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i prosvjed bit će mogući od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.

U konačni prijedlog Zakona uvrštena je i odredba po kojoj je za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurana 'ruta' kroz Radićevu ulicu te Kamenita vrata.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene