Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moći će se pretražiti

Sve što država posjeduje: Evo kako izgleda Registar državne imovine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će prvi put u povijesti dobiti jedinstven Registar državne imovine. Službeno će biti otvoren 15. siječnja. Vrijednost imovine procjenjuje se na 30 milijardi eura i to Hrvatsku svrstava uz bok najbogatijih zemalja u Europi. Ali za razliku od jedne Norveške, Hrvatska od svoje imovine gotovo da i ne zarađuje.

U Registru državne imovine moći će se pretražiti što sve država posjeduje u svojem vlasništvu. Riječ je o gotovo 366.000 različitih oblika nekretnina. Od rezidencijalnih vila, građevinskih zemljišta, poslovnih i stambenih prostora, poljoprivrednih zemljišta do javnih vodnih dobara te šuma i šumskih zemljišta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Država morati donijeti odluku što zadržati a što prodati. 'Ono što ne opterećuje portfelj i ima dugoročne efekte i financijske i bilo koje druge neće se prodavati. Međutim, ono što opterećuje nekakva suvlasništva nad nekretninama, manji udjeli u trgovačkim društvima naravno da će se prodavati', kazao je Alen Čičak, zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

SDP i HDZ najrastrošnije stranke: Evo koliko troše!

MORH je spreman za prodaju svojih nekretnina, a posjeduju ih 976. Od toga su, kažu, samo 226 perspektivne. Riječ je o vojarnama, skladištima koji većina zjape prazne. Dobar dio već su predali Agenciji, a za prodaju su spremne još pet. 'Mi ćemo tu uštedjeti na komunalnoj naknadi, na režijama, na struji, vodi i plinu koje te nekretnine sada troše i naravno, osoblju koje se koristi za osiguranje tih nekretnina, prvenstveno straži. Mi predviđamo da ćemo dobiti oko 20 milijuna kuna uštede na tim vojnim nekretninama', kazao je Viktor Koprivnjak, pomoćnik ministra obrane.

Velik problem su nesređeni imovinsko pravni odnosi pa tako nekad luksuzno odmaralište Kupari i dalje nema vlasnika, a tu je i češka vila na Visu. Do sada je godišnja zarada od državne imovine bila oko 300 milijuna eura na godinu. Cilj je doseći milijardu eura!

'Teško je to u ovakvim uvjetima gdje je tržište nekretnina izuzetno loše. Treba ić korak po korak, projekt po projekt', kazao je Čičak.

Krajem mjeseca bit će predstavljen i plan upravljanja državnim poduzećima. Lista će biti prepolovljena na 20 strateških tvrtki u vlasništvu države. Ostali će dobiti novog vlasnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene