Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revizorsko izvješće

SDP i HDZ najrastrošnije stranke: Evo koliko troše!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domjenci, promidžba, ispirtivanje javnog mnijenja... To su samo neke od stavaka u troškovniku hrvatskih parlamentarnih stranaka. Evo koliko na njih troše.

U Sabor je ovih dana pristiglo izvješće Državne revizije o stranačkom trošenju novca poreznih obveznika za 2012. godinu. Kršenje propisa zabilježeno je jedino kod HDZ-a i to kršenje istih propisa na koje je Državna revizija upozoravala godinu ranije.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Radi se o propustima i nepravilnostima koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje te na korištenje poslovnih prostora u vlasništvu gradova, županija ili općina.

Na račun ovog posljednjeg HDZ se u izvješću tereti da veći broj organizacijskih jedinica te stranke koristi prostore u vlasništvu jedinica lokalne samouprave što je protivno odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Za njih nema krize: Najviše novca ide stranci...

Spomenimo još i kako će se u blagajnu najjače oporbene stranke ove godine iz državnog proračuna sliti 14,5 milijuna kuna, odnosno, 325.725 kuna po parlamentarnom zastupniku. HDZ ima 71 zaposlenog.

Iako su i u radu SDP-a uočene neke nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, revizori su utvrdili kako njihova dokumentacija ipak objektivno prikazuje poslovanje te stanje imovine. Pokazalo se da je u 2012. godini najjača stranka vladajuće koalicije potrošila 1,3 milijuna kuna na troškove promidžbe, 949.000 kuna na istraživanja javnog mnijenja, 2,7 milijuna kuna na troškove telefona, pošte i prijevoza, 2,7 milijuna kuna za reprezentaciju, 2,09 milijuna kuna za intelektualne i osobne usluge te 1,87 milijuna kuna za naknade drugim osobama izvan radnog odnosa.

Ove godine, SDP-u će iz državnog proračuna uprihoditi 20,4 milijuna kuna.

Sve su ostale parlamentarne stranke dobro prošle u izvješću revizije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene