Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reagirajući na medijski napis kako 'roditelji poginulih branitelja vraćaju državi po 10 tisuća kuna' Ministarstvo branitelja u današnjem priopćenju pojašnjava kako će svi koji temeljem zakona nisu prijavljivali promjenu visine mirovine iznad 1663 kuna morati vratiti novac koji im je zbog toga nepravilno isplaćivan.


'Naime, korisnici prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata dužni su u roku od 15 dana prijaviti nadležnom uredu svaku promjenu koja utječe na gubitak pojedinog prava ili smanjenje opsega korištenja tim pravom, dakle i činjenicu da im je mirovina prešla utvrđeni iznos od 1663,00 kuna', navodi u priopćenju Ministarstvo.

Vezani članci Prosvjed u Petrinji - 3 Dva prosvjeda u Petrinji zbog spore državne obnove: ''Najveći problem je nesigurnost naših građana, naše djece'' Marija Barilić i Maja Pletikosa Nalaz Komore u slučaju nasmrt pretučene djevojčice bit će proslijeđen Državnom odvjetništvu: ''Kada se sve prikupi, moći će se poduzimati određene radnje''

Zakon propisuje obvezu povrata nepravilno isplaćenih novčanih primanja u iznosu primljenog najviše za posljednje tri godine računajući od posljednje isplate na koju osoba nije imala pravo. 

Ako to ne učini u roku što ga odredi nadležno upravno tijelo naknadu štete, odnosno povrat nepravilno primljenih iznosa, ostvarit će se tužbom pri nadležnom sudu, stoji u priopćenju te se podsjeća da je obveza povrata isplaćenog, a nepripadajućeg novčanog iznosa bila propisana i ranijim zakonom koji je bio na snazi do kraja 2004.

U priopćenju se navodi kako je radi lakšeg povratka isplaćenog nepripadajućeg novca na incijativu ministrice Jadranke Kosor 4. listopada ove godine stupio na snagu izmjenjeni Pravilnik po kojem je zbog socijalno-ekonomskih razloga utvrđeno da se dug može namiriti i u ratama, a najviše do 24 mjesečne rate.

Ministarstvo podsjeća da roditelji smrtno stradalog branitelja koji nisu u radnom odnosu i nisu korisnici mirovine veće od 50 posto proračunske osnovice (1.663,00 kune) imaju pravo na obiteljsku invalidninu i to jedan roditelj u iznosu od 70 posto od osnovice mjesečno, što iznosi 2.677,43 kune, a oba roditelja 100 posto osnovice, odnosno 3.824,90 kuna.

Sukladno Zakonu roditelji kojima osobna mirovina prelazi iznos od 1663 kune imaju pravo na obiteljsku invalidninu u iznosu od 50 posto mjesečno od osnovice, odnosno jedan roditelj 1.912,45 kuna, a oba roditelja 2.868,68 kuna.

Također se podsjeća da od početka mandata ove Vlade obiteljske mirovine roditelja poginulih branitelja više nisu oporezive.