Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Mladi na Zapadnom Balkanu: Bilo bi nam bolje da je Jugoslavija opstala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina pripadnika generacije 1971.-1991., a koji žive u zemljama bivše Jugoslavije smatraju kako bi danas bolje živjeli da je SFRJ opstala, pokazuje istraživanje da koje je jučer predstavljeno u Berlinu.

Europski fond za Balkan prošle je godine proveo istraživanje povodom dvadesete godišnjice raspada Jugoslavije. Istraživanje je obuhvatilo 2000 ljudi iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Srbije, rođenih 1971. godine, čija je mladost bila obilježena ratovima i raspadom bivše države, te onima rođenima 1991. koji se ratova i sukoba niti ne sjećaju.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Većina ispitanika, izuzev stanovnika Hrvatske, Kosova i pripadnika starije generacije u BiH, smatra kako bi danas bolje živjeli da je SFRJ opstala s istim političkim sistemom i odnosima između republika kao za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, piše Blic. Većina ispitanika, izuzev starije generacije Srba u Bih i Srbiji ipak vjeruje kako je raspad Jugoslavije bio neizbježan.

Ispitanici su bili upitani i o članstvu svoje zemlje u Europskoj Uniji. Tako se protiv članstva EU izjasnilo 33 % ispitanih Hrvata rođenih 1971. i 44 % njih rođenih 1991. godine. U Srbiji je povjerenje spram EU još veće pa se tako protiv članstva Srbije u EU izjasnilo 47 % ispitanika starije generacije i 48 % mlađe generacije.

Većina ispitanika smatra da su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u vrijeme Jugoslavije nego sada, a većina pripadnika starije generacije vjeruje u mogućnost raspada Europske Unije dok je mlađa generacija ipak malo optimističnija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene