Mjesec je dana prošlo od potresa u Zagrebu. Poginula je petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su građani ostali bez svojih domova. Gradonačelnik Milan Bandić kaže da je prerano za procjenu štete, ali ministar graditeljstva Predrag Štromar za DNEVNIK.hr rekao je da se radi o oko 42 milijarde kuna.

Galerija Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina +3 Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina

Ministarstvo graditeljstva zajedno s Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva okupilo je radnu skupinu od dvadesetak stručnjaka, projektanata zidanih konstrukcija koji imaju iskustva u složenim projektima rekonstrukcije različitih zgrada, od jednostavnih obiteljskih kuća do pojedinačnih kulturnih dobara od iznimnog značaja.

Vezani članci Gradilište u Zagrebu - 2 Zagreb neobnovljen uz nekoliko iznimki: "Mi smo to riješili iz svog džepa" Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 1 Ravnateljica Fonda za obnovu o poražavajućim podacima: "Još nismo izgradili niti jednu kuću"

Stručnjaci su detaljno razradili petnaestak primjera zgrada različite složenosti te su za njih predvidjeli metode obnove i razradili troškove svake razine obnove koje su u skladu s novim Zakonom. Primjeri su razrađeni za: obiteljske kuće, višestambene zgrade - stambene, mješovite i poslovne namjene, javne zgrade, pri čemu se posebno ističu bolnice, škole, vrtići, fakulteti te zgrade kulturne baštine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi da je obrada podataka s terena velik posao te da je dosad pregledano više od 12.000 zgrada. ''Struka je izradila pet modela, a optimalan koji su predložili je šteta od oko 42 milijarde kuna'', rekao je za DNEVNIK.hr ministar graditeljstva Predrag Štromar. Posebno naglašava da se radi tek o preliminarnoj i okvirnoj procjeni. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je on ''preozbiljan da daje procjene''.

Štromar je rekao da je Zakon u završnoj fazi i da nakon konzultacija sa strukom ide na javnu raspravu. ''Bit će više izvora financiranja, od državnog proračuna, gradskog, pa do EU fondova, Svjetske banke s kojom se vode pregovori'', zaključno nam je rekao Štromar.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju