Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogledajte veliku galeriju

Mjesec dana od potresa u Zagrebu: Ministar Štromar otkrio vrtoglavi iznos procjene štete

Aktualno Galerija Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Foto: Čitatelj/DNEVNIK.hr Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Šokantni prizori nakon potresa u Zagrebu Foto: Čitatelj/DNEVNIK.hr +2 Serija potresa u Zagrebu Galerija 1/7 >>
Mjesec je dana prošlo od potresa u Zagrebu. Poginula je petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su građani ostali bez svojih domova. Gradonačelnik Milan Bandić kaže da je prerano za procjenu štete, ali ministar graditeljstva Predrag Štromar za DNEVNIK.hr rekao je da se radi o oko 42 milijarde kuna.

Ministarstvo graditeljstva zajedno s Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva okupilo je radnu skupinu od dvadesetak stručnjaka, projektanata zidanih konstrukcija koji imaju iskustva u složenim projektima rekonstrukcije različitih zgrada, od jednostavnih obiteljskih kuća do pojedinačnih kulturnih dobara od iznimnog značaja.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Stručnjaci su detaljno razradili petnaestak primjera zgrada različite složenosti te su za njih predvidjeli metode obnove i razradili troškove svake razine obnove koje su u skladu s novim Zakonom. Primjeri su razrađeni za: obiteljske kuće, višestambene zgrade - stambene, mješovite i poslovne namjene, javne zgrade, pri čemu se posebno ističu bolnice, škole, vrtići, fakulteti te zgrade kulturne baštine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi da je obrada podataka s terena velik posao te da je dosad pregledano više od 12.000 zgrada. ''Struka je izradila pet modela, a optimalan koji su predložili je šteta od oko 42 milijarde kuna'', rekao je za DNEVNIK.hr ministar graditeljstva Predrag Štromar. Posebno naglašava da se radi tek o preliminarnoj i okvirnoj procjeni. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je on ''preozbiljan da daje procjene''.

Štromar je rekao da je Zakon u završnoj fazi i da nakon konzultacija sa strukom ide na javnu raspravu. ''Bit će više izvora financiranja, od državnog proračuna, gradskog, pa do EU fondova, Svjetske banke s kojom se vode pregovori'', zaključno nam je rekao Štromar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene