Mjesec je dana prošlo od potresa u Zagrebu. Poginula je petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su građani ostali bez svojih domova. Gradonačelnik Milan Bandić kaže da je prerano za procjenu štete, ali ministar graditeljstva Predrag Štromar za DNEVNIK.hr rekao je da se radi o oko 42 milijarde kuna.

Galerija


Ministarstvo graditeljstva zajedno s Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva okupilo je radnu skupinu od dvadesetak stručnjaka, projektanata zidanih konstrukcija koji imaju iskustva u složenim projektima rekonstrukcije različitih zgrada, od jednostavnih obiteljskih kuća do pojedinačnih kulturnih dobara od iznimnog značaja.

Vezani članci Jasnica Petrović Apsurdi pri pokušaju obnove Zagreba: "Naša zgrada na broju 15 ne postoji" Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Devet mjeseci nakon potresa obnova u Zagrebu stoji: "Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se sanirati, elaborati, pa Plinara…"

Stručnjaci su detaljno razradili petnaestak primjera zgrada različite složenosti te su za njih predvidjeli metode obnove i razradili troškove svake razine obnove koje su u skladu s novim Zakonom. Primjeri su razrađeni za: obiteljske kuće, višestambene zgrade - stambene, mješovite i poslovne namjene, javne zgrade, pri čemu se posebno ističu bolnice, škole, vrtići, fakulteti te zgrade kulturne baštine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi da je obrada podataka s terena velik posao te da je dosad pregledano više od 12.000 zgrada. ''Struka je izradila pet modela, a optimalan koji su predložili je šteta od oko 42 milijarde kuna'', rekao je za DNEVNIK.hr ministar graditeljstva Predrag Štromar. Posebno naglašava da se radi tek o preliminarnoj i okvirnoj procjeni. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je on ''preozbiljan da daje procjene''.

Štromar je rekao da je Zakon u završnoj fazi i da nakon konzultacija sa strukom ide na javnu raspravu. ''Bit će više izvora financiranja, od državnog proračuna, gradskog, pa do EU fondova, Svjetske banke s kojom se vode pregovori'', zaključno nam je rekao Štromar.