Mjesec je dana prošlo od potresa u Zagrebu. Poginula je petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su građani ostali bez svojih domova. Gradonačelnik Milan Bandić kaže da je prerano za procjenu štete, ali ministar graditeljstva Predrag Štromar za DNEVNIK.hr rekao je da se radi o oko 42 milijarde kuna.

Galerija


Ministarstvo graditeljstva zajedno s Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva okupilo je radnu skupinu od dvadesetak stručnjaka, projektanata zidanih konstrukcija koji imaju iskustva u složenim projektima rekonstrukcije različitih zgrada, od jednostavnih obiteljskih kuća do pojedinačnih kulturnih dobara od iznimnog značaja.

Vezani članci Saniranje štete od poplave Ipak produljen rok: Zagrepčani štetu od poplava ipak mogu prijaviti do 6. kolovoza Ruševina u Zagrebu Statičari tri mjeseca nakon potresa u Zagrebu završili s pregledom oštećenih objekata, danas na teren kreće tim koji će izračunati štetu

Stručnjaci su detaljno razradili petnaestak primjera zgrada različite složenosti te su za njih predvidjeli metode obnove i razradili troškove svake razine obnove koje su u skladu s novim Zakonom. Primjeri su razrađeni za: obiteljske kuće, višestambene zgrade - stambene, mješovite i poslovne namjene, javne zgrade, pri čemu se posebno ističu bolnice, škole, vrtići, fakulteti te zgrade kulturne baštine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi da je obrada podataka s terena velik posao te da je dosad pregledano više od 12.000 zgrada. ''Struka je izradila pet modela, a optimalan koji su predložili je šteta od oko 42 milijarde kuna'', rekao je za DNEVNIK.hr ministar graditeljstva Predrag Štromar. Posebno naglašava da se radi tek o preliminarnoj i okvirnoj procjeni. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je on ''preozbiljan da daje procjene''.

Štromar je rekao da je Zakon u završnoj fazi i da nakon konzultacija sa strukom ide na javnu raspravu. ''Bit će više izvora financiranja, od državnog proračuna, gradskog, pa do EU fondova, Svjetske banke s kojom se vode pregovori'', zaključno nam je rekao Štromar.