Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznat uzrok

Misteriozna epidemija u Dalmaciji, oboljelo više od 200 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvjesto djece s vrgoračkog područja u proteklih je mjesec dana potražilo liječničku pomoć zbog povišene temperature s respiratornim smetnjama, a zbog komplikacija sedmero ih je prebačeno vozilima Hitne pomoći u KBC Split.

Što je uzrok ove epidemije, nitko zasad ne zna sa sigurnošću. Uglavnom je riječ o djeci rane školske dobi, od šest do devet godina, i većinom dolaze s područja Dusine, Banje, Umčana i Vrgorca.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

Pedijatrica dr. Nada Jelavić imala je pune ruke posla proteklih tjedana.

Sve je došlo naglo

"Broj pregleda u mojoj ordinaciji povećao se za 30 posto u zadnje vrijeme, a do toga je došlo naglo. Sve je krenulo početkom ožujka. Oboljela djeca imala su uglavnom vrućicu, praćenu kašljem, grloboljom, kihanjem... povremeno uz upalu očne spojnice" kaže dr. Jelavić.

Kod neke djece nastupile su komplikacije, srećom kod manjeg broja. Zbog toga su neka djeca prevezena u Split, na Kliniku za dječje bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

"Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja djece došlo je do smanjenja broja bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Pojavio se i miozitis koji se manifestira bolovima u mišićima i težem hodanju. Većina djece s komplikacijama su hospitalizirana, uglavnom kratkotrajno i uz potpuni oporavak. No, uzročnik nije dijagnosticiran, osim što je kod jednog dojenčeta izoliran adenovirus" kaže dr. Jelavić.

Dr. Nada Jelavić kaže kako je o svemu informiran Zavod za javno zdravstvo i Klinika za dječje bolesti u Splitu, koja će zbog povećanog broja slučajeva podvrgnuti djecu virusološkom testiranju.

"Cijela epidemija je pod kontrolom koliko zahtijeva trenutačna situacija, postoji suradnja između nadležnih službi. Također, ističem kako je riječ o bolesti koja ne podliježe obveznom prijavljivanju Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. No, zbog komplikacija, alarmirana je epidemiološka služba" zaključila je vrgoračka pedijatrica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene