Miroslav Šeparović (Foto: Pixsell,Davor Puklavec)
Miroslav Šeparović (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Foto: Pixsell,Davor Puklavec

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, ponovio je da odluke Ustavnog suda moraju poštovati sva tijela vlasti te najavio da će Ustavni sud odlučiti o daljnjem postupanju kada vidi odluku vukovarskog Gradskog vijeća. Ivan Penava brani odluku o odbijanju povećanja prava srpskoj nacionalnoj manjini te kaže da je time "100 posto ispoštovana odluka Ustavnog suda".


Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, komentirao je odbijanje vukovarskog Gradskog vijeća o povećanju prava srpskoj nacionalnoj manjini. 

Vezani članci Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Penava nakon incidenta na sjednici Gradskog vijeća: ''Ne bih rekao da sam burno reagirao. To je bila sasvim normalna reakcija'' Boris Milošević (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Predstavnici Srba o odluci vukovarskog Gradskog vijeća: "Propuštena je prilika za iskorak"

"Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne, samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", kaže Šeparović.

Dodaje da se Ustavni sud, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice u predizborno vrijeme. "Pričekat ćemo odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštovanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija", kaže Šeparović. 

Vukovarsko vijeće nakon burne sjednice je odbacilo povećanje prava srpskoj nacionalnoj manjini.

"Apsolutno je ispoštovana odluka Ustavnog suda. Održali smo sjednicu na ovu temu i donijeli zaključak. Da se odluke ne mogu odugovlačiti unedogled, osobni je stav predsjednika Ustavnog suda, a ne odluka. Odluka je danas 100 posto ispoštovana", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na sjednici se dogodio i incident kada je Srđan Kolar, vijećnik SDSS-a, Penavi uručio Statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, kojeg je Penava bacio na pod.