Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik, kaže kako je logično da svjetonazori koji su dominantni u HDZ-u budu dominantni i u politici Vlade.


Mnogi se već danima pitaju kako će izgledati suradnja svjetonazorski suprotstavljenih HDZ-a i HNS-a koji su sada partneri u Vladi. I to suradnja na konkretnim pitanjima poput primjerice kurikularne reforme, prava na pobačaj.

Vezani članci Mnogo HDZ-ovaca (Foto: Dnevnik.hr) Vruća politička jesen u Saboru: HDZ raspravlja o aktualnim pitanjima, ali i dalje iskri na relaciji Plenković - Kovač Miro Kovač, premijer Andrej Plenković, i Davor Ivo Stier (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sve glasnije i jasnije svađe za prevlast u HDZ-u: "Ako sam irelevantan, zašto me premijer uopće i spominje?"

Upravo zbog tih razlika Vladu je odlučio napustiti HDZ-ov potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji će biti samo saborski zastupnik. 

Međunarodni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Miro Kovač smatra da HDZ treba zadržati dominantan odnos u vladi kad je riječ o svjetonazorskim pitanjima. 

"Najvažnija stvar je da osiguramo stabilnu saborsku većinu sa koalicijskim partnerom i da osiguramo sve što je u našoj moći da bismo u politikama vlade imali presudan utjecaj HDZ-a kada je riječ o svjetonazoru. Logično je da svjetonazori dominantni u HDZ-u budu dominantni i u vladinim politika. Za to će se zalagati vlada, njezin predsjednik i mi svi članovi HDZ-a koji smo u Saboru", kazao je Kovač za Dnevnik Nove TV.

Na konstataciju da se takav stav sigurno neće svidjeti narodnjacima, Kovač odgovara kako je "to je pitanje suradnje i kompromisa".

Kovač je kazao i da nije znao za Stierovu odluku o napuštanju vlade, no navodi i da osobno nije njome iznenađen. 

"Kolega Stier je jasno rekao da se želi posvetiti političkom radu u Hrvatskoj, da mu je opterećenje putovati po svijetu, očekujem da da doprinos radu HDZ-a u Saboru i razvoju stranke u Hrvatskoj, stranci koja ima demokršćanske i narodnjačke svjetonazore", rekao je Kovač.

Na pitanje postoje li u HDZ-u lijeva i desna frakcija i ima li možda Stier ambicije preuzeti stranku, Kovač je kazao:

"U HDZ-u postoje ljudi, svjetonazori, misli, u njemu su zastupljeni demokršćanstvo, narodnjaštvo i slobodarske ideje. HDZ je istinska pučka stranka."

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju