Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ovac

Tko je Miro Kovač, novi ministar vanjskih poslova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Kovač novi je ministar vanjskih poslova u novoj vladi Tihomira Oreškovića. Bivši hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, vratio se raditi u središnjicu HDZ-a u kojem je 2014. godine proglašen međunarodnim tajnikom stranke.

Miro Kovač novi je ministar vanjskih poslova. Tihomir Orešković u petak će u Saboru službeno predstaviti nove ministre koje želi u novoj vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz redova HDZ-a Oleg Butković ostaje ministar prometa Slika nije dostupna Slaven Dobrović NAJMOĆNIJI MINISTAR Dobroviću ostaje sektor okoliša i u novoj Vladi, no dobio je i sektor energetike

Nova TV doznaje podjelu resora i imena novih ministara i potpredsjednika vlade i na tom popisu upravo je i ime Kovača kao novog ministra vanjskih poslova.

HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač na toj je funkciji zamijenio Davora Ivu Stiera.

Kovač je doktor međunarodnih odnosa, a prije povratka na funkciju u središnjici Hrvatske demokratske zajednice obnašao je dužnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj (od 2008. do 2013. godine).

Rođen je u Splitu 20. rujna 1968. godine. Oženjen je i otac troje djece.

Doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa stekao je na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu. Prije veleposlaničke funkcije u Njemačkoj, od 2006. godine bio je veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Profesionalnu karijeru Miro Kovač je počeo 1995. godine u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u Odjelu za informiranje. Četiri godine kasnije u istom uredu je postao pomoćnik savjetnika za euro-atlantske integracije. 2001. godine imenovan je za savjetnika u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu, a 2003. obnaša funkciju ministra svjetnika u Veleposlanstvu RH u Parizu.

Godinu dana kasnije postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova, a 2005. godine šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova. 2006. godine postavljen je u zvanje veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova.

Karijeru je mogao nastaviti u Varšavi na mjestu veleposlanika RH u Poljskoj, ali na poziv Tomislava Karamarka odučio se vratiti u Hrvatsku. Međunarodnim tajnikom stranke imenovan je na sjednici Predsjedništva HDZ-a u siječnju 2014. godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene