Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 50 djelatnika ‘Kladionica Žderić’, u vlasništvu osječkog poduzetnika Ivana Žderića, danas je mirno prosvjedovalo pred zgradom tvrtke tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje svoga radnog statusa.


Sindikalni povjerenik tvrtke Dario Fabijanac izjavio je novinarima kako je, odlukom Porezne uprave RH, oko 150 poslovnica te kladionice u Hrvatskoj zatvoreno, radnici su zadnju plaću, i to za veljaču, dobili u travnju, a doprinosi su im zadnji put uplaćeni od rujna prošle godine, zbog čega su odlučili pokrenuti stečajni postupak.

Vezani članci Ilustracija Slovenski liječnik u jednom mjesecu zaradio 27 tisuća eura zbog rada tijekom vrhunca epidemije koronavirusa Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad"

Na novinarski upit kazao je kako su zadnji kontakt s Upravom imali prije Uskrsnih blagdana, kada im je, kako kaže, rečeno da se radi samo o privremenom stanju i da će sve vrlo brzo biti riješeno. Od tada riješeno nije ništa, niti od vodećih ljudi tvrtke imamo bilo kakve informacije, a jučer smo potpuno prestali s radom, jer nam je Porezna uprava isključila serverske veze s poslovnicama, rekao je Fabijanac, pri čemu nije želio komentirati zbog čega je tvrtka zapala u teškoće, kazavši da o tome nema konkretnih saznanja.

Najavio je kako će 26. svibnja te 12. lipnja biti otvorene dežurne poslovnice, kako bi se isplatili preostali dobitci, ali se, od prošlog petka, uplate više ne primaju. Dodao je kako su se radnici okupili kako bi od poslodavca dobili potvrde da do daljnjeg ne moraju dolaziti na posao ili odluku o rasporedu na neko drugo radno mjesto, ako je to moguće. Po njegovim riječima ta tvrtka u cijeloj Hrvatskoj zapošljava oko 500 djelatnika, od čega ih u Osijeku ima oko sedamdeset.