Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzor mladim ljudima

Mirna Bosak: Ponosna kuglačica vlasnica je više od 150 medalja i 50 pehara

Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio)
Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio) NOVA Studio
Aktualno Galerija Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio) Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio) Foto: NOVA Studio Mirnina ekipa (Foto: Mirna Bosak) Mirnina ekipa (Foto: Mirna Bosak) Foto: Mirna Bosak Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio) Mirna Bosak (Foto: NOVA Studio) Foto: NOVA Studio +0 Mirna Bosak (Foto: Mirna Bosak) Galerija 1/4 >>
Uspješna sportska priča 21-godišnje Mirne Bosak započela je u Zaprešiću. Danas je Mirna ponosna vlasnica više od 150 raznih odličja i nagrada sa svjetskih, državnih i regionalnih prvenstava te raznih turnira. S našom je redakcijom podijelila svoju priču o kuglanju, ali i o formalnom obrazovanju koje ne smiju izostaviti, smatra, ni profesionalni sportaši.

 

Prvu kuglu bacila je u dobi od osam godina. Na kuglačke staze tada ju je vodio stariji brat. Danas, 13 godina kasnije, Mirna Bosak stalna je članica Hrvatske kuglačke juniorske reprezentacije te od 2017. godine članica seniorske reprezentacije.

Mirna trenira u ŽKK-u Mlaka iz Rijeke, koji se natječe u Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi, u kojoj su i aktualne državne prvakinje. Uz ligu, sudjeluju i na svim ostalim državnim natjecanjima na kojima postižu odlične rezultate.

"Smatram da smo mladi klub koji ima veliku budućnost u samom svjetskom vrhu kuglanja te ćemo to pokušati i dokazati na Svjetskom kupu 2018. koji će se ove godine održati u našoj državi, u mom gradu – Zaprešiću", kaže mlada kuglačica.

Kao svoj najznačajniji uspjeh Mirna izdvaja prvi nastup na svjetskom prvenstvu. Tada je njezina ekipa postala "zlatna", a srušile su i svjetski rekord. Zbog toga je, 2013. godine dobila i nagradu Dražen Petrović.
Iza Mirne je i nedavno ostvareni vrhunski rezultat na svjetskom prvenstvu u Rumunjskoj iz koje se vratila s pet medalja - dva zlata, jedno srebro i dvije bronce.

"Osjećaj je neopisiv jer sam se ove godine jako trudila, puno trenirala, uložila, uz to i studiram, ali, evo, na kraju isplatilo se jer sam dostigla uspjehe koji su iznimno veliki – s 21 godinom uzela sam dvije seniorske medalje", kaže ponosna Mirna.

Nekad jedan hitac odlučuje od svjetskom prvaku

Osjećaj koji sportaši imaju u sebi u presudnim trenucima teško mogu pretočiti u riječi. Mirna kaže kako često samo jedan hitac odlučuje o plasmanu. Takva, sretna, ali i ipak stresna situacija zahtjeva i psihičku pripremu.

"Na ovom posljednjem svjetskom trebala sam pogoditi jedan čunj da postanem prvakinja i mogu reći da je bilo malo treme jer ta jedna kugla ovisi o svemu, ali kad pogodiš taj čunj i kad znaš da si svjetski prvak nema ljepšeg osjećaja", objašnjava Mirna.

Tijekom trinaest godina aktivnog treniranja koje je preraslo u profesionalno bavljenje sportom Mirna nije zanemarila ni obrazovanje. Pohađala je sportsku gimnaziju, a nakon toga odluka je pala na Veleučilište Baltazar Zaprešić. Upisala je smjer Informacijske tehnologije, na kojem joj je cilj steći znanja iz područja programiranja, izrade mobilnih aplikacija i sistemskog inženjerstva. Želja za ovim studijem u Mirni se probudila još u djetinjstvu. Odrastala je uz digitalne tehnologije, videoigre i smatra da je u tome budućnost. Nakon studija steći će vještine i znanja iz financija, prava, ekonomije, razumijevanja poslovnih procesa, menadžmenta i IT-ja.

"Birala sam studij prema svojim interesima. Uz treninge i sve što imam uz taj sport koji mi oduzima mnogo vremena, Baltazar se pokazao jako susretljiv. Bilo mi je bitno da mi studij omogućava dodatne konzultacije i da bude potpora u mom sportu. To je najvažnije kada si profesionalni sportaš, a ugodna i prijateljska atmosfera na studiju omogućila mi je da mogu sve. Jako su susretljivi, podržavaju me i uvijek se vesele mojim uspjesima", objašnjava Mirna.

Mirnin savjet budućim studentima: Odaberite studij prema onome što vas zanima jer ako interes izostane teško ćeš se snaći. Organizacija je ključ svega i nije bitno koliko je studij zahtjevan ili nije. Sve je na vama i u načinu na koji se organiziraš. Vjerujte, sve se može.

Popis Mirninih uspjeha impresivan je i ona ne namjerava stati. Kuglanje je za nju sport kojim će se baviti na "duge staze". Ističe kako ne može zamisliti život bez kuglanja i onog što je zbog kuglanja dobila – nova prijateljstva i ostvareni uspjesi daju joj novu motivaciju na koju se želi zauvijek oslanjati.

Mirna, sretno!


 

Pročitajte i ovo Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uspjeh hrvatskih inovatora Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Ilustracija Vrijedi razmisliti i pokušati Jeste li vi jedan od njih? 5 tipova ljudi idealnih za upis stručnog studija

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene