Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba bila protiv

Zagrebačka Gradska skupština odlučila: Mirela Čavajda dobitnica je nagrade Zagrepčanka godine

Mirela Čavajda - 2
Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Mirela Čavajda ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine - odlučili su u četvrtak na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, uz oštro protivljenje oporbe.

Nagrada će joj u znak javnog priznanja biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Mirela Čavajda žena je, kako se navodi u obrazloženju, čije su okolnosti vezane za prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo.

"U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu", objašnjava se u obrazloženju.

Dodaje se i kako se Čavajda "hrabro izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti".

Prijedlog je na sjednici Gradske skupštine prihvaćen s 27 glasova za i devet protiv.

Pročitajte i ovo Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 SPORI POMACI Što se promijenilo nakon slučaja Čavajda? "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima"

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža u raspravi je rekao da ako tvrde da je kandidatkinja bila "mučena" i da se prema njoj nečovječno ponašalo i da su joj uskraćene bitne informacije, moli da se taj prijedlog povuče jer se u protivnom izlažu riziku kaznenopravnog sankcioniranja "zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina".

U slučaju da ga ne povuku, s obzirom na očito političko manipuliranje i ideološko instrumentaliziranje dodjele nagrade, najavio je da Klub Mosta neće podržati taj prijedlog.

Peternel: Ravnateljici KB-a Sveti Duh nagrada dok u bolnici leševi leže na podu

Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je da oni pričaju i o ženi i o djetetu jer je to bio osmi mjesec trudnoće. Liječnici u Hrvatskoj nudili su porod i eventualno liječenje djeteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nagrađeni i vanja jurić i are you syrious Mirela Čavajda o nagradi "Nada Dimić": "Stavit ću je negdje visoko i svaki dan je škicnuti skupa sa svojim sinom"

Zatražio je stanku te je upozorio kako su mediji večeras objavili vijest da su u bolnici Sveti Duh objavljene fotografije tijela, njih najmanje sedam, koja leže na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju, dok najmanje četiri pokrivena plahtom leže na bolničkim transportnim kolicima.

"To je ozbiljan skandal, a vi ste izglasali ravnateljici te bolnice (Ani-Mariji Šimundić) Nagradu Grada Zagreba. Zanimljiv je tajming, ali činjenica je da to postoji i činjenica je da su svi mediji i vama skloni mediji to objavili", poručio je Peternel vladajućima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene