Mirela Čavajda
Mirela Čavajda Foto: DNEVNIK.hr

Zdravstvena inspekcija donijela je konačnu ocjenu da su bolnica Sveti Duh i ravnateljica prekršili zakon u slučaju Mirele Čavajde.


Zdravstvena inspekcija u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh pronašla je propuste u slučaju Mirele Čavajde. Zbog toga bolnici i ravnateljici prijeti podizanje optužnice jer nisu poštivali Zakon o pravima pacijenata. Tako bi se KB Sveti Duh mogao suočiti s kaznom od pet do čak pedeset tisuća kuna. Od zdravstvene inspekcije bolnici je stigla i obavijest kako će se podnijeti optužni prijedlog.

Vezani članci Ilustracija Najskuplji doručak u životu: Zaboravio prijaviti sendvič pa morao platiti astronomsku kaznu Tuna Kupio tunu na sniženju i šokirao se kad je shvatio što su napravili: "Netko je namjerno..."

Inspekcija je nadzorom 9. i 10. svibnja utvrdila kako je prvostupanjska komisija u slučaju Čavajde donijela odluku koja nije dostavljena pacijentici. Donesena je i odluka da se pacijentica može obratiti drugostupanjskoj komisiji o čemu također nije bila obaviještena.

Inspektori su istaknuli da je Zakonom o zaštiti prava pacijenata propisano da pacijenti moraju biti u potpunosti obaviješteni o svemu što se događa vezano uz njihovo liječenje. Za takve propuste Zakon predviđa kaznu od 10.000 do 50.000 kuna za bolnicu, te 5.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu, ravnateljicu Svetog Duha Ana-Mariju Šimundić.

Nadalje, bolnici dodatan problem pričinjava i nova prijeporna situacija u slučaju izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju. Upravno vijeće početkom tjedna ostalo je pri izboru Ratka Matijevića na mjesto predstojnika. Pritom su odbačene pritužbe kandidata Dubravka Habeka i Ingrid Marton koji smatraju da su u tom izboru oštećeni.

U slučaju doktora Habeka konkretno se radi o primjeni Zakona o braniteljima. On je naime priložio potvrdu kojom dokazuje da je preko 300 dana rata proveo u borbenom statusu, no ravnateljica je istu odbacila jer je "taj propis u ovom slučaju neprimjeren", prenosi Jutarnji List.

U pritužbi se također ističe i da je prihvaćena kandidatura čovjeka koji nema doktorat iz područja rada klinike kako se to tražilo u natječaju, već iz opće biologije, čime se Klinika za ginekologiju ne bavi. Argument prihvaćanja kandidata Matijevića bio je taj da je nastavnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, što je prema povjerenstvu bilo presudno za izbor Matijevića iako se to nije tražilo u natječaju. Drugi kandidati ga prozivaju i da nije bio na dogovorenom razgovoru, iako ravnateljica tvrdi suprotno.

U žalbi se navodi i da su svi dobili ista pitanja na razgovoru, ali i da je u povjerenstvu, unatoč tematici ginekologije, bio samo jedan ginekolog, uz ortopeda, glavnu sestru bolnice, ekonomista i druge. Pitanja su bila o životopisu, ambicijama, te nekoliko konkretnih problematičnih situacija.

O svim pritužbama odlučit će inspekcija, a iz bolnice se o svemu još uvijek nisu oglasili.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju