Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nagrađeni i vanja jurić i are you syrious

Mirela Čavajda o nagradi "Nada Dimić": "Stavit ću je negdje visoko i svaki dan je škicnuti skupa sa svojim sinom"

Fond za druge u utorak je nagrade ‘’Nada Dimić’’ za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji ''Are you Syrious?'', a nagradu ''Vesna Kesić'' za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s, kako je istaknuto, ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Ovogodišnje nagrada "Nada Dimić" dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, ali i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala iznimni doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

''Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj'', istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija – novinarka Snježana Pavić.

Nagrada se dodjeljuje osobama ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse bile motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa, istaknuo je Dobrović, Osim toga, kazao je je i da se tom nagradom odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju individualnih i društvenih sloboda.

Nagrada se sastoji od “ulične kocke” (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i od novčanog iznosa od 7500 kuna prikupljenim i od donacija građana kao Nagradu građana i građanki Grada Zagreba.

Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade “Nada Dimić", a ove godine je žiri odlučio da su dobitnice jedne nagrade ''Nada Dimić'' Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade ''Nada Dimić'' organizacija''Are You Syrious?'' za aktivni angažman u pružanju pomoći izbjeglicama.

Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi ''Sjena'' koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Mirela Čavajda: "Neka sve žene koje će ovo proći znaju da nisu same"

Čavajda je kazala kako će svoju nagradu staviti negdje visoko "i svaki dan je škicnuti skupa sa svojim sinom". Zatim je zahvalila svim ljudima koji su je podržali.

"Htjela bih se zahvaliti svim medijima i svima vama dobrim ljudima koji tu stojite i koji ste stajali na Trgu. Ja sam bila u šumi, malo sam gledala sa strane s očima punim suza i s velikim srcem", kazala je Mirela Čavajda.

"Hvala svima još jednom za ovo. Sve žene koje će ovo proći, neka znaju da nisu same", zaključila je.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda Ima i drugih prijava… Zdravstvena inspekcija potvrdila: Sveti Duh prekršio zakon u slučaju Mirele Čavajde, prijeti im kazna od 50.000 kn

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda još jedan nadzor Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o slučaju Mirele Čavajde: Otkrili kakve će sankcije poduzeti nakon što su utvrđeni propusti

Prošle godine ustanovljena nagrada "Vesna Kesić" za, kako je istaknuto, hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, u utorak je na svečanosti ispred zgrade HDLU dodijeljena novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

''Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj'', istaknula je u obrazloženju članica žirija – novinarka Danka Derifaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene