Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izračuni su u tijeku

Mirando Mrsić: 'Isplata božićnica nije predizborni poklon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u četvrtak u Župi dubrovačkoj kako isplata božićnica umirovljenicima iz Umirovljeničkog fonda "nije predizborni poklon" te je odbio kritike po kojima Vlada nema pravo raspolagati tim novcem.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Mrsić je istaknuo kako će božićnicu dobiti svi umirovljenici, čak i oni s visokim mirovinama, a na kritike Bloka umirovljenici zajedno, iz kojega poručuju kako Vlada nema pravo raspolagati tim novcem, kao rok u kojem se mogu isplatiti mogući zaostatci i dugovi naveo je 18. prosinca.

Pročitajte i ovo Potpisivanje koalicijskog sporazuma Umirovljenici zajedno koalicijski sporazum Umirovljenici idu zajedno na izbore: "Tražimo povećanje minimalne mirovine za 200 eura" Eva Sudar - 3 okružena mnogobrojnom obitelji Baka Eva proslavila 100. rođendan: Da nešto stvarno ima u bizovačkoj vodi, svjedoči i Evina prva susjeda i najbolja prijateljica, 96-godišnja Ana

Nasljednici se nisu javili do sada, i taj rok istječe 18. prosinca te po zakonu više nemaju pravo na taj novac, koji bi se vratio u proračun, rekao je Mrsić i dodao kako smatraju da ga treba vratiti umirovljenicima te da državi neće mnogo pomoći, a umirovljenici će imati bolji i ljepši Božić.

Ponovio je kako je inicijativa potekla od HSU-a te da je u Umirovljeničkom fondu ostalo nešto više od 190 milijuna kuna.

DOBRA VIJEST Umirovljenici će u prosincu primiti božićnicu

"Za ovu isplatu neće biti novog zaduživanja i povećanja deficita. Sredstva se nisu mogla prije isplatiti zbog zakonskog roka za isplatu", rekao je Mrsić te istaknuo kako će svi umirovljenici dobiti jednokratnu isplatu prije Božića.

"Izračuni su u tijeku, izmjenom Zakona o umirovljeničkom fondu stvaraju se preduvjeti da Vlada donese odluku", rekao je Mrsić te zaključio kako s tom isplatom neće biti pogođen mirovinski sustav te kako će se mirovine isplaćivati na vrijeme.

Inače, odlukom Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. uređena je odšteta umirovljenicima zbog djelomičnog usklađivanja mirovina od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. putem posebnog fonda koji je osnovan Zakonom o Umirovljeničkom fondu.

Na temelju tog zakona, svake su se godine, po modelu A i B, isplaćivale odštete.

Po modelu A bile su isplaćivane polovične svote u roku o dvije godine, a po modelu B cijela svota u roku od šest godina, s počekom od dvije godine.

Posljednja rata isplaćena je 19. prosinca 2013., a državi su pripali udjeli umrlih članova tog fonda koji nemaju nasljednike prvoga nasljednog reda ili oni nemaju zakonsko pravo stjecanja i raspolaganja udjelima te udjeli onih umirovljenika koji se nisu očitovali o njihovu raspolaganju.

Kako rok za isplatu udjela članovima Umirovljeničkog fonda istječe 18. prosinca ove godine, Vlada ovom odlukom predlaže da se taj preostali novac, koji je pripao državi, prenamijeni za isplatu jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene