Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo suglasilo se u ponedjeljak o prestanku zastupničkih mandata HNS-ova Ivana Vrdoljaka i HDZ-ova Blaženka Bobana.


Ivan Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Vezani članci Prazan Sabor Sabor u doba korone: Rade, ali skraćeno i maksimalno dvije točke... bit će ih čak manje nego inače Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mislav Bago Jandroković o promjenama rada Sabora zbog koronavirusa: "Zastupnici moraju pružati primjer svim građanima"

Vrdoljakov je mandat mirovao od 9. lipnja i od tada ga u Saboru mijenja Stjepan Ćuraj.

Mandat prestaje i HDZ-ovu Blaženku Bobanu koji je u Sabor ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću. Boban je nedavno izabran za župana splitsko-dalmatinskog, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom. HDZ je stoga odlučio da u Sabor uđe Ante Bačić.

Davoru Ivi Stieru, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, MIP je odobrio aktiviranje mandata.

Zastupnička mu dužnost počinje 22. lipnja, osam dana od dana podnošenja zahtjeva za 'aktiviranjem'.

Draženu Bošnjakoviću, kojem je Sabor dao povjerenje da bude ministar pravosuđa, te Andri Krstuloviću Opari, koji je izabran za splitskog gradonačelnika, MIP je odobrio početak mirovanja mandata te prihvatio HDZ-ov prijedlog da ih mijenjaju Ivan Šuker i Ante Babić, koji su već 'sjedili' u Saboru, Šuker i više puta.

MIP-ove odluke treba potvrditi Hrvatski sabor. (Hina)