Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica Alibegović

REFORMA JAVNE UPRAVE 'Svi na istim radnim mjestima imat će iste plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukladno svom predizbornom obećanu, MOST kreće u reformu javne uprave.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović poslijepodne danas je objasnila najavljenu reformu javne uprave na državnoj i lokalnoj razini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Međunarodna konferencija o reformi javne uprave Bauk: Na nama je da Hrvatska sve manje bude država slučaj Slika nije dostupna Reforma javne uprave Ipak će biti otkaza u javnom sektoru. Evo zašto...

Kaže kako je cilj Vlade stvoriti efikasnu i jaku javnu upravu, no da je malo teže doći to ostvariti. Stoga će stvoriti tri zasebna povjerenstva koja će raditi na reformi. Prvo povjerenstvo će se baviti digitalizacijom i informatizacijom javne uprave. Drugo povjerenstvo će se baviti ljudskim resursima, analizom kompetencija, analizom radnih zadataka, procesom nagrađivanja. Treće povjerenstvo će se baviti prijedlogom i analizom racionalnog ustroja javne uprave s ciljem da se smanje preklapanja u različitim tijelima javne uprave - državne uprave, agencijama, lokalne i regionalne samouprave.

U reformske promjene će se, kaže ministrica, uključiti sve tijela državne uprave, predstavnike lokalne i regionalne uprave, široka stručna javnost, nevladine udruge, kako bi se sa svih strana dobila znanja i potrebne informacije.

Jedan od ciljeva reforme je da svi na istim radnim mjestima s istim radnim zadacima imaju i iste plaće što do sad često nije bio slučaj.

'Na temelju sveobuhvatne analize, konkretnih radnih mjesta, poslovnih procesa, znanja i kompetencija doći će se do optimalnog ustroja. Nakon analize i uvida možemo dobiti rezultat o viškovima odnosno manjkovima', rekla je minsitrica na pitanje o rezovima u broju zaposlenih.

Ministrica dodaje kako bi reforma trebala donijeti i znatne uštede te kako bi neki od reformskih zadataka, koji se tiču informatizacije i podjele nadležnosti trebali biti gotovi već za nekoliko tjedana.

Za neke će pak reformske zadatke biti potrebno nekoliko mjeseci rada, neki bi trebali biti odrađeni do kraja godine dok će za neke ipak trebati više vremena.

Reforma će se dijelom oslanjati i na analize koje je prošla vlada napravila, no postoji mogućnost da se te analize u nekim segmentima pojačaju.

Dodatno na to ministrica je kazala kako će se rokovi i odrđeni posao redovno provjeravati te kako traže potporu od apsolutno svoh partnera na društvenom i gospodarskom planu.

Podsjetimo, reforma javne uprave bila je jedna od MOST-ovih predizbornih obećanja, a reforma će, kažu biti napravljena u suradnji sa svim ostalim ministarstvima.

Reformom bi se se trebao uspostaviti sustav prema kojem će za sve zaposlenike državne i javne uprave postojati jedinstveni zakon oplaćama.

Uz to, uvest će se i novi sustav ocjenjivanja službenika i namještenika prema kojem će postojati mogućnost stimulacije i destimulacije na osnovu njihova rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene