Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije u koaliciji rastu

Ni Vlada ni sindikati ne popuštaju ni milimetra... I sljedeći tjedan učionice će biti prazne

Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazna učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prazna učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prazna učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prazna učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Štrajk prosvjetara u ponedjeljak ulazi u četvrti tjedan i kraj mu se ne nazire. Ni Vlada ni sindikati za sada ne popuštaju ni milimetra.

Učionice će biti prazne i idući tjedan. Sindikati ponavljaju - nema odustajanja jer ono što smo tražili nismo dobili. Vlada, tvrde, ne poštuje važeću strategiju obrazovanja.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Stigla i podrška iz Sabora Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve'' Slika nije dostupna Nastavak pregovora u utorak Sindikalisti nakon sastanka s ministrima: "Ostane li Vlada pri svojoj ponudi, štrajk ide dalje"

"Jasno je rečeno da do 2018. godine plaća učitelja i nastavnika mora biti izjednačena s prosjekom VSS-a u javnim službama. Dakle taj prosjek i to izjednačavanje plaća u svakom slučaju nije napravljeno", kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Zbog štrajka koji traje već danima tenzije su i među koalicijskim partnerima. HNS prijeti nepodržavanjem proračuna, no njihova je pozicija zbog Bandićevih zastupnika koji drže većinu slabija nego prije.

A ni Bandić nije bez zahtjeva. "Razlika je zato što mi nemamo fotelja, mi imamo projekte, oni imaju fotelje to je dijametralno suprotna razlika, a insistirajući na projektima mi ćemo uspjeti", smatra Milan Bandić.

Vlada se o svim zahtjevima i ultimatumima partnera za sada ne oglašava. Sindikati se pak još uvijek nadaju sastanku s Vladom o koeficijentima. "Vlada nije pozvala na nikakav sastanak, jedino što je Vlada rekla da sjednemo za stol i razmislimo. Mi trebamo drugu stranu da bi ostvarili dijalog s njima i da bi iznašli neko rješenje kako bi se učenici mogli vratiti u svoje klupe", objašnjava Ana Tuškan iz Sindikata.

Za nedostatak sluha sindikati tako optužuju Vladu, ali i Vlada sindikate. "Mi smo tu bili vrlo spremni na kompromis, na dogovor, nudili smo nekakva rješenja koja ne bi ispunjavala sve zahtjeve, ali bi ispunili veći dio zahtjeva. Da bi se dogovorili potrebno je dvoje. Dakle, potrebno je popustiti malo i sa strane učitelja", poručio im je 21. listopada Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Iako će predstavnici Vlade u ponedjeljak razgovarati sa socijalnim partnerima o temeljnom kolektivnom ugovoru svih zaposlenih u javnim i državnim službama to sa zahtjevima prosvjetara i povećanjem koeficijenta, tvrde sindikati, nema nikakve veze.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene