Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Đakovu

Murganić: Prestrašno je da je socijalna radnica poginula od ruke čovjeka kojemu je najviše pomagala

Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministrica Nada Murganić stigla je u Đakovo nakon pucnjave u kojoj je ubijena jedna socijalna radnica i ranjen pravnik. ''Dogodila se tužna, strašna tragedija. Ovo je zaista jedan jako tužan dan'', rekla je ministrica.

''Tužni smo svi u sustavu socijalne skrbi. Svi zaposleni su tužni, ali su i uplašeni. Upravo oni koji najviše pomažu našim građanima stradavaju nevini na svom radnom mjestu. Prije 19 godina u Splitu je poginuo socijalni radnik. Mi imamo skoro svakodnevno dojave da se socijalnim radnicima prijeti. Prije mjesec dana u Zadru smo imali situaciju gdje smo preko državnog odvjetništva omogućili da se podigne optužnica protiv jedne stranke koja je prijetila mladoj socijalnoj radnici, jer je savjesno izvršavala svoju dužnost'', rekla je ministrica Murganić potresena događajima u Đakovu.

Ubijena socijalna radnica bila je gotovo svakodnevno u kontaktu s počiniteljem ovog strašnog zločina. ''Možda je bila i jedina koja je s njim provodila dane i razgovarala i pomagala mu savjetima. Prestrašno je da je poginula od ruke čovjeka kojemu je najviše pomagala'', kazala je ministrica.

Kada se dogode slučajevi koji se događaju posljednjih dana, poput djevojčice koja je umrla jer je ostavljena u automobilu, zlostavljanog dječaka, ističe ministrica, sve su oči uprte u sustav socijalne skrbi: ''Sami smo nemoćni. Mi nismo otok. Imam danas osjećaj kao da smo sami sa svojim korisnicima koji imaju velike i teške probleme. Pozivam i sve druge sustave i resore da učine sve iz svojih nadležnosti''.

Pročitajte i ovo Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr) TRAGEDIJA U ĐAKOVU Objavljeni detalji velike policijske akcije u Đakovu: "Uhitili smo ga nakon dojave građana. Kod sebe je imao vatreno oružje..."

Pročitajte i ovo Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Ostavljena u vrelom automobilu Murganić o smrti djevojčice: "Centar je duboko ušao u tu obitelj, stručnjaci će odlučiti o kompetencijama roditelja"

S obzirom na to da je u zgradi u kojoj se dogodio zločin, bio zaštitar kao i u svakoj ustanovi Centra za socijalnu skrb, ministrica kaže da je očito da će trebati pojačati sustav zaštite barem s detektorom metala.

''No, osobe koje imaju ovakve psihičke smetnje ne smiju baš tako šetati po gradu. Ovo se moglo dogoditi bilo gdje na ulici'', napominje.

Na kraju se osvrnula na nedovoljan broj zainteresiranih da uopće rade posao socijalnih radnika. ''Ovakav humani poziv na koji smo svi bili ponosni je postao pretežak'', zaključuje ministrica te najavljuje dolazak kriznog tima.

''Bilo je pitanje trenutka kada će se ovo dogoditi. Duže vrijeme ukazujemo na to da atmosfera koja se u društvu stvara prema socijalnim radnicama i uopće sustav socijalne skrbi'', rekla je Štefica Karačić, predsjednica hrvatske udruge socijalnih radnika.

Aktualno Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) +0 Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Hrvatska Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene