Domar se u ponedjeljak zaključao u školi (Foto: Hrvoje Jelavić/PISXELL) - 6
Domar se u ponedjeljak zaključao u školi (Foto: Hrvoje Jelavić/PISXELL) - 6 Foto: Hrvoje Jelavi?/PISXELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je očitovanje iz šibenske Osnovne škole "Brodarica" te je pokrenula inspekcijski nadzor zato što se, vezano uz nedavni izbor ravnatelja, u ponedjeljak ujutro u školu zaključao domar (G.M.) i nije želio nikog pustiti.


Ravnatelj škole Emil Božikov tvrdi da je sve povezano s nedavnim izborom za novog ravnatelja te kako je na domara "vršen pritisak da podrži njegovu protukandidatkinju Maju Morić", koja je na kraju izabrana za novu ravnateljicu, no to još nije službeno potvrđeno.

Vezani članci Osnovna škola Josipa Račića u naselju Srednjaci 01 Incident u zagrebačkoj osnovnoj školi: Zaposlenik se prešetavao sa zračnom puškom? Nasilje u školi, ilustracija Ravnateljica škole mlatila učenicu (6) palicom, majka je sve snimila: ''Žrtvovala sam svoju kćer kako bi ostali roditelji znali što se događa''

"Vezano uz događaj u OŠ Brodarica, odmah po saznanju za taj događaj, ministrica Divjak je naložila da se zatraži očitovanje škole te je odmah pokrenut inspekcijski nadzor vezan uz izbor ravnatelja kako bi se utvrdile sve činjenice“, rekli su za ŠibenikIN iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Šibenska policija u ponedjeljak u 7,23 sata primila je dojavu da se domar zaključao u školu i da ne pušta nikog unutra. Policijski službenici izašli su na teren odmah nakon dojave, potvrdila je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor.

"Domar nije nikoga zatočio niti je kod sebe imao oružje, već je samo sprječavao ulazak u školu te je oko 8,30 sati doveden u prostorije policije kako bi se utvrdile okolnosti događaja", rekla je Kosor.

Ravnatelj Emil Božikov je ustvrdio da se na domara "vršio pritisak" te da mu je predsjednica Školskog odbora Simona Mesarek, koja je navodno lobirala za Maju Morić, prijetila gubitkom radnog mjesta. On smatra da je događaj kulminacija niza proteklih događaja vezanih za izbor novog ravnatelja Osnovne škole "Brodarica".

"Prema navodima domara, isprovociran je cijelom tom situacijom jer mu se prijetilo gubitkom radnog mjesta. Vršen je na njega pritisak od nekolicine ljudi ovdje na Brodarici, u smislu da mora glasovati za moju protukandidatkinju. Dolazilo mu se kući u nekoliko navrata, ali ne znam je li to prijavio policiji", rekao je Božikov.

Te je navode opovrgnula je predsjednica Školskog odbora Simona Mesarek. "Ništa što je ravnatelj Emil Božikov iznio u medijima nije istina, nikome nisam prijetila otkazom", poručila je kratko Mesarek.

Novoizabrana ravnateljica Maja Morić, inače učiteljica u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku, poručila je SMS-om: "Navedenu situaciju Vam ne mogu komentirati jer nemam saznanja niti službene potvrde o radnom mjestu u ustanovi koju navodite."

Inače, Božikov bi dužnost ravnatelja trebao obnašati do 28. veljače budući da je Školski odbor na tu dužnost izabrao Maju Morić. (Hina)