Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija na terenu

Akcija 'Prekinimo šutnju' je uspjela - Kreće se sa 'češljanjem' rodilišta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o zdravstveno inspekcijskom nadzoru objavljena je nakon sastanka kojem je povod bila akcija 'Prekinimo šutnju' u sklopu koje su žene opisivale negativna iskustva pri porodima u hrvatskom rodilištima.

Ministarstvo zdravlja provest će od siječnja do ožujka 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u rodilištima, priopćeno je u srijedu nakon sastanka predstavnica udruge Roda s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem.

Pročitajte i ovo Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija'' Slika nije dostupna Siniša Varga Zdravlje ili zdravstvo? Bivši ministar protiv promjene imena ministarstva

Povod za sastanak bila je akcija Roda 'Prekinimo šutnju' u kojoj je veliki broj žena opisao negativna iskustva pri porodima u hrvatskim rodilištima. Rode su nakon toga pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje nad ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem njihovih ljudskih prava.

Pročitajte negativna iskustva s poroda u hrvatskim rodilištima

U priopćenju Ministarstvo zdravlja ističe kako su predstavnice Roda ukazale na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati - unapređenje rutinske prakse pri porodima radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, unapređenje komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja i poboljšanje edukacije trudnica o porodu, koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Publikacija za trudnice

Zaključeno je da će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima, te udrugom Rode izraditi publikacija za trudnice o pripremama za porod i edukativni programi za poboljšanje komunikacijskih vještina liječnika, primalja i medicinskih sestara.

Rodilište KBC-a Split pod inspekcijskim nadzorom, slučaj istražuje Komora

Ministarstvo je najavilo izmjene postojeće zakonske regulative u dijelu koji se odnosi na rad primalja, kako bi se potaknula njihova aktivnija uloga tijekom poroda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene