Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o zdravstveno inspekcijskom nadzoru objavljena je nakon sastanka kojem je povod bila akcija 'Prekinimo šutnju' u sklopu koje su žene opisivale negativna iskustva pri porodima u hrvatskom rodilištima.


Ministarstvo zdravlja provest će od siječnja do ožujka 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u rodilištima, priopćeno je u srijedu nakon sastanka predstavnica udruge Roda s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem.

Vezani članci Franjo Varga i Blaž Curić U četvrtak objava nepravomoćne presude za aferu SMS Vargi i Curiću Dubrovačka bolnica Konačno objavljeni rezultati inspekcije: Iz dubrovačke bolnice danima nisu obitelj obavijestili o smrti pacijenta

Povod za sastanak bila je akcija Roda 'Prekinimo šutnju' u kojoj je veliki broj žena opisao negativna iskustva pri porodima u hrvatskim rodilištima. Rode su nakon toga pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje nad ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem njihovih ljudskih prava.

Pročitajte negativna iskustva s poroda u hrvatskim rodilištima

U priopćenju Ministarstvo zdravlja ističe kako su predstavnice Roda ukazale na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati - unapređenje rutinske prakse pri porodima radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, unapređenje komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja i poboljšanje edukacije trudnica o porodu, koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Publikacija za trudnice

Zaključeno je da će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima, te udrugom Rode izraditi publikacija za trudnice o pripremama za porod i edukativni programi za poboljšanje komunikacijskih vještina liječnika, primalja i medicinskih sestara.

Rodilište KBC-a Split pod inspekcijskim nadzorom, slučaj istražuje Komora

Ministarstvo je najavilo izmjene postojeće zakonske regulative u dijelu koji se odnosi na rad primalja, kako bi se potaknula njihova aktivnija uloga tijekom poroda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook