Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Anine priče

Rodilište KBC-a Split pod inspekcijskim nadzorom, slučaj istražuje Komora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objava priče naše čitateljice Ane, koja je proživjela traumatično iskustvo u rodilištu KBC-a Split, izazvala je veliku reakciju javnosti, a institucije su pokrenule konkretne poteze.

Potresno svjedočanstvo naše čitateljice, koju smo zbog zaštite identiteta njezine obitelji nazvali Ana, o tome kako niti nakon 9 mjeseci zbog, kako kaže, šutnje institucija ne zna razloge smrti svoje bebe. Bebu je, kaže, porodila sama u rodilištu KBC-a Split, bez stručne pomoći, a nakon čega je proživjela i dodatnu traumu kiretažom 'na živo'. Njezino je traumatično iskustvo izazvalo veliki interes javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kao u Gibinoj pjesmi "Dvije sestre blizanke rođene u ponoć": Pogledajte gdje su se rodile prve hrvatske bebe u novogodišnjoj noći Slika nije dostupna Revizija ministarstva DRAMATIČNI IZVJEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Anina potresna ispovijest naslućuje - njezin slučaj nije izuzetak?

Sumnje kako Anin slučaj, nažalost, nije izuzetak u splitskom rodilištu dobili smo nakon mnogobrojnih komentara na članak, kao i putem našeg maila moj.report@novatv.hr - traumatična iskustva tih žena također istražujemo.

Više od 200 komentara na sam članak, na tisuće shareova putem društvenih mreža, te novinarsko inzistiranje na odgovorima potaknule su i nadležne iz prozvane bolnice, ali i Ministarstvo zdravlja na akciju i reakciju.

Ministarstvo zdravlja poslalo inspekciju u KBC Split

Nakon objave članka 13. listopada, iako je Ana odgovore nadležnih institucija tražila još krajem mjeseca siječnja,  sustav nadzora u sektoru zdravstva se konačno pokrenuo. Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u KBC Split, a nakon njihovog nalaza čitav je slučaj, s Aninom predstavkom i medicinskom dokumentacijom, upućen Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore.

Sanacijski upravitelj KBC Split: 'Nema zaprimljenih primjedbi pacijentice, liječena je korektno i po pravilima struke'

Na konkretna novinarska pitanja sanacijski upravitelja KBC Split dr. Nikola Kolja Poljak odgovorio je opširno. No, nažalost, bez konkretnih odgovora na pitanja vezana uz Anin slučaj: 'Je li se, nakon razgovora s gospođom, a nakon što je nakon traumatičnog događaja osobno došla o istome popričati u bolnicu, nešto poduzelo u bolnici? Je li itko sankcioniran? Ili pak 'Smatrate li da gospođa zaslužuje ispriku splitske Klinike?'.

Prenosimo njegov odgovor:

'Poštovana, obraćam Vam se u svezi iznesene priče od strane gđe XY (podaci poznati uredništvu), a vezano za njeno liječenje u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split.
Prvo Vas moram izvijestiti da je Ministarstvo zdravlja RH bilo zatražilo očitovanje od KBC-a Split za pacijenticu XY (navedeno djevojačko prezime, op.au.). U našoj arhivi Klinike za ženske bolesti i porode, nismo imali pacijenticu pod takvim imenom. Naknadno, puno kasnije, ponovno smo dobili zahtjev za očitovanjem, ali sada za gđu XZ (udano prezime, op.au). Nakon ovoga, uvidom u našu arhivu, ustanovili smo da je osoba XYZ uistinu boravila odnosno liječila se u siječnju o.g. na Klinici za ženske bolesti i porode. Ovo je bio razlog zašto se nismo mogli očitovati ranije.

U posljednje vrijeme javljaju se često neprovjerene priče nezadovoljnih pacijentica prema našoj ustanovi. Mislim da bi Vaši novinari zbog novinarske profesije i etike, trebali dobro provjeriti o čemu se tu radi i saslušati iskaz i jedne i druge strane. Ovo govorim stoga, što se ovakvim pričama narušava ugled Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, za koju moram reći da je inače Klinika s najvećim brojem poroda u Hrvatskoj, a također napominjem da se radi o najopremljenijem rodilištu u Hrvatskoj.

Osobno tvrdim da bismo mogli naći veliki broj žena koje su se liječile u našoj ustanovi i pri tom imale jako dobro iskustvo.

Na Vaše pitanje – da li se nešto poduzelo u svezi slučaja gđe XYZ , odnosno da li je itko sankcioniran, moram reći sljedeće:
Odnedavni predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode prof. Deni Karelović, očitovao mi se o tijeku liječenja navedene pacijentice, o čemu smo izvijesti Ministarstvo zdravlja.

Predstojnik Klinike ističe da navedena pacijentica, tijekom hospitalizacije nije imala nikakvih primjedbi na osoblje Klinike, pa tako ne postoji nikakav zapis o eventualnim primjedbama. Svi oni koji su sudjelovali u njenom liječenju dali su svoje iskaze u kojima tvrde je liječena korektno i po pravilima struke. To je ono što Vam u ovom trenutku možemo kazati.

Meni je osobno žao što je pacijentica pobacila, te ukoliko ustanovimo da je došlo do kršenja liječenja po pravilima struke, kao i lošeg ophođenja osoblja prema pacijentici, svakako ću joj se ispričati u ime Kliničkog bolničkog centra Split, a vinovnike događaja koje je navela pacijentica, sankcionirati', piše u odgovoru sanacijskog upravitelja KBC Split.

Čeka se rješenje nadzora Hrvatske liječničke komore

Obzirom kako je cilj novinarske priče istražiti činjenice, a kako bi javnost imala potpunu informaciju i sama donijela svoje mišljenje, na to ćemo još malo pričekati. Barem dok stručno Povjerenstvo Liječničke komore ne obavi svoj dio posla u slučaju, koji je potaknuo žene iz čitave Hrvatske da se jave Dnevnik.hr-u na moj.report@novatv.hr s molbom da se i o njihovim traumama dozna istina.

Odgovore na bitna pitanja: 'Je li kiretaža bez lijekova – uobičajen postupak u KBC Split? Ako to nije uobičajeni postupak, tvrdite li da gđa. XYZ iznosi neistine? Možete li navesti ime liječnika ili med. sestre koji su bili uz gđu. XYZ tijekom poroda? Koji je uzrok smrti djeteta gđe. XYZ?', koje od sanacijskog upravitelja dr. Poljaka nismo dobili očekujemo od Hrvatske liječničke komore.

Ana bez odgovora

Nakon što smo Ani proslijedili odgovore iz splitskog KBC-a, ona je odlučila također uputiti neka svoja pitanja. Također su, tvrdi ona, još uvijek bez odgovora. S Anom smo popričali u nedjelju ujutro, prije objave nastavka priče o događanjima u KBC Split.

Ana: 'Plakala sam zbog još tužnijih priča koje su vam stigle, šokiralo me da je takvo ponašanje pravilo, ne iznimka u KBC Split'

Dnevnik.hr : Nakon objave vaše potresne ispovijesti o tome što ste doživjeli tijekom poroda u rodilištu KBC Split, idućih dana nisu prestajali stizati komentari, kao ni mailovi žena koje su također doživjele, najblaže rečeno, vrlo neugodna iskustva u tom rodilištu, ali i drugim hrvatskim rodilištima. Stiglo je i dosta mailova muškaraca, koji su također svjedočili o ružnim iskustvima svojih supruga. Jeste li očekivali tako veliku reakciju i podršku? Kako su reagirali najbliži?

Ana: Naravno da su me prijatelji prepoznali u priči i svi su odreda tu moju priču s portala Dnevnik.hr podijelili dalje putem Facebook-a i Twittera, mejlova. Šokirala me jedna negativna činjenica, jer kako se vidi po komentarima na portalu i Facebook stranici vašeg portala, ispalo je da je ono što sam ja prošla u rodilištu KBC Split pravilo ponašanja, a ne nikakva iznimka. Pročitala sam sve komentare i na par priča se i dobro isplakala, za sve te jadne žene koje su dožvjele i gore tragedije od moje i tužnije priče. Strašno je koliko je takvih priča. Tješim se da je ovime učinjen mali baby korak ka tome da žene počnu govorit javno o tim iskustvima jer se nesto mora mijenjat. Manje je važno sto sam ja to sve pročitala al me zanima da li je tko od doktora to pročitao.

Ana: 'Očekujem samo pravdu i molim Liječničku komoru da bude glas sve naše nerođene djece!'

Dnevnik.hr: Kako ste zadovoljna reakcijom institucija - Ministarstva zdravlja i odgovorima sanacijskog ravnatelja KBC Split prim.dr. Nikole Kolje Poljaka ?

Ana: 'A što reći. Nisam zadovoljna odgovorima ravnatelja Poljaka, jer to što je poslao kao odgovor nije odgovor, ni na jedno moje pitanje. Uvijek ista priča, kao da štancaju ista priopćenja za sve, ali ne mogu reći kako to nisam očekivala. Tu šutnju i stav 'sve će to proći'. Ili kako mi je jedna prijateljica liječnica rekla ' To će biti pec, pec po prstima, nemoj više zloćko i idemo dalje'. Ministarstvo zdravlja se još i trudi po mom mišljenju, bar odaju takav dojam.

Dnevnik.hr: Što očekujete od Povjerenstva Hrvatske liječničke komore? Je li Vas netko kontaktirao za razgovor ?

Ana: Nitko me još nije kontaktirao. Očekujem samo pravdu, ništa više, niti manje. Očekujem da se pravedno, na osnovu činjenica dođe do zaključka je li takvo ophođenje liječnika i sestara, pa sad i ravnatelja sukladno pravilima njihove struke? Dokad bi to žene i majke ove zemlje trebale trpjeti takvo zlostavljanje? I što to treba učiniti da se takvo stanje promijeni? I na kraju molim stručno Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore da bude glas te naše nerođene djece, koja ne mogu niti vikati, niti pričati...

Dnevnik.hr: Nakon svega što se dogodilo, nakon što ste putem našeg portala odlučili javno istupiti s izuzetno intimnom pričom - jeste li zadovoljni tom odlukom?

Ana: Osobno mi je drago što sam priču podijelila s javnošću, jer sam naišla samo na razumijevanje i podršku. Osjećaj,  nakon sto je lavina putem interneta krenula i svi ti komentari...Osjećaj je bio kako ipak nisam sama i kako se netko barem na trenutak poistovjetio s mojom boli. I zadovoljna sam odlukom da sad nekoliko tisuća ljudi zna da je jednom bio jedan dječak...To sam najviše učinila zbog mog sina, koji je te noći preminuo u splitskom rodilištu.

Dnevnik.hr: Koja bi bila Vaša poruka ženama, njihovim obiteljima, liječnicima i institucijama iz zdravstvenog sektora nakon čitavog iskustva?

Ana: Prvo bih se zahvalila ženama, njima posebno, jer su bar kroz komentare na članak na portalu i Facebooku istupile sa svojim pričama. Možda ja sama ne mogu promijeniti ništa, ali tisuće naših glasova može puno. Hvala im na razumijevanju, podršci, suzama, jer su pokazale da je bar nekome stalo u ovoj zemlji. Moja poruka doktorima je napisana kroz pismo koje sam uputila doktoru Poljaku, ali iskreno više niti ne očekujem odgovor, više od njih nemam što tražiti. Kad bih mogla, spakirala bih im Savjest za Božić i to bih im poklonila, nažalost nemam tu moć. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene