Obavijesti Pretražite Navigacija
Oglasili se i zastupnici u EP

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na izjavu Europske komisije o odluci Arbitražnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Europska komisija poručila da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu, Hrvatska je ponovila da ju ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja.

"Vezano za današnju  izjavu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u kojoj se referirao na rješavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja, MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska (na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vladavina prava Dvije članice EU htjele bi u Schengen, jedna ih blokira: "Ne možemo širiti sustav koji ne funkcionira" Slika nije dostupna Ne vjeruje da će članice EU podržari RH Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu"

"Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti", ističe se u priopćenju.

Također se naglašava da "Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem rješavanja graničnog pitanja".

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu slažu se da je podrška Europske komisije arbitražnoj odluci o hrvatsko-slovenskoj granici koja je objavljena u srijedu bila očekivana, no i da ona ne obvezuje Hrvatsku.

Borzan: "Čvrsto se držimo svog stava"

"Komisija može reći svoje mišljenje, no ona nema ovlasti donijeti nikakvu obvezujuću odluku. Mi imamo stav Sabora i Vlade, kako ove, tako i prošlih saziva, i mi se toga čvrsto držimo", ističe zastupnica Biljana Borzan.

"To će biti problem koji će se očigledno vući godinama i koji će zahtijevati jako puno razgovora između dviju država. Komisija tu može povremeno dati svoje mišljenje i ponekad djelovati kao medijator ako se povećaju tenzije, ali u principu ona nema ovlasti natjerati nas na bilo što", naglasila je Borzan.

Šuica: "Nisam iznenađena"

"Nisam previše iznenađena odlukom Komisije jer je ona i prije imala takve stavove, no ona nema mehanizme da na neki način natjera Hrvatsku i Sloveniju na primjenu bilo kakve arbitraže, pa ni u ovom slučaju", rekla je zastupnica Dubravka Šuica.

"Danas su dali po meni jedno vrlo konfliktno stajalište. U prvom momentu su tražili da se provede odluka arbitraže, a u drugom rekli da sami nemaju instrumente".

"Mislim da je Hrvatski sabor iznad svega i da se trebamo držati njegove odluke, no naravno, treba pristupiti dijalogu i razgovoru, što će premijer Andrej Plenković učiniti idućeg tjedna u Ljubljani kad se sastane sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom", zaključila je Šuica.

Škrlec: "Duboko sam razočaran"

"Duboko sam razočaran stavom Komisije prema ishodu arbitraže u kojem se potpuno ignorira činjenica kako je cjelokupni proces kompromitiran nečasnim radnjama slovenske strane, a jednako tako se zanemaruje činjenica službenog povlačenja Hrvatske iz samog postupka", smatra Davor Škrlec.

"Nerazumljivo je kako Komisija može olako podržati proces i odluku koja je jednostrano nastavljena od slovenske strane, a objektivnost cjelokupnog procesa je dovedena u pitanje", rekao je zastupnik Zelenih.

Picula: "EK zna da odluka nije bez kontroverzi"

Tonino Picula, koji je također očekivao ovakvu odluku, smatra da je današnja izjava EK-a smjerala zaštiti integritet arbitraže kao metode koja će sutra biti primjenjivana u postupcima razrješenja sličnih sporova.

"Nemojmo zaboraviti da je Europska unija bila jedna od političkih sponzora arbitražnog postupka dogovorenog 2009. kako bi se odblokirao Hrvatski put prema toj organizaciji", podsjeća Picula.

"Po mom čitanju ove situacije uvjeren sam da Komisija zna da odluka arbitražnog suda nije bez kontroverzi, te da one vladama dvije države neće biti lako nivelirati u dijalogu. Čini mi se da su zadržali jednu vrstu doticaja s političkom realnošću u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji".

Picula smatra znakovitim da presuda suda govori o 6 mjeseci u kojima bi se trebala dogoditi implementacija, a tu vrstu roka Frans Timmermans danas nije specificirao, kao i to da sam arbitražni sud u obrazlaganju presude i povjerenik nisu prokomentirali izostanak Hrvatske u tom procesu.

"To govori o nečistoj savjesti onih koji sponzoriraju ovu arbitražu", tvrdi Picula.

Tomašić: "To je bilateralno pitanje"

"Komisija uopće nije nadležna nad arbitražom između Hrvatske i Slovenije, to je bilateralno pitanje. Ako ona ipak misli da jest nadležna onda ćemo tražiti raspravu u Europskom parlamentu, pa ćemo staviti sve karte na stol i vidjeti tko je u pravu, a tko u krivu", istaknula je zastupnica Ruža Tomašić.

Kad se Hrvatska nakon kontaminacije arbitraže povukla, ona nije lobirala, nije se išlo kod ministara vanjskih poslova Europske unije da se pokaže što se događalo, naglasila je Tomašić.

"Europski političari nemaju vremena čitati o svemu što se događa i mi smo ih trebali o tome informirati, oni jednostavno nisu znali što se događa", dodala je Tomašić i zaključila kako je "vrijeme da Hrvatska ima svoju vanjsku politiku i da se napokon počne raditi u hrvatskom interesu". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene