Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske potvrdilo je kako će se u utorak na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndola održati prvo sudsko ročište za osmero Hrvata koji su ondje pokušali posvojiti četvero maloljetne djece.


Hrvatski veleposlanik u Pretoriji zadužen za konzularne poslove ponovno je posjetio Hrvate u pritvoru, a u utorak će biti prisutan i na sudskom ročištu za njih osmero koji su uhićeni kada su pokušali posvojiti djecu iz Konga.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ponovili su da se Veleposlanstvo ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država.

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", priopćili su iz MVEP-a.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman o uhićenjima u Zambiji: "MVEP nije sudjelovao ni u kakvom postupku posvojenja djece"

Gordan Grlić Radman Ministar izgubio svijest na HDZ-ovu domjenku, odmah je pozvana hitna

Tijekom boravka u Zambiji hrvatski ambasador pokušao je posjetiti djecu, koju su preuzele službe socijalne skrbi, ali to su mu onemogućili. 

Iz MVEP-a ističu da su djeca na sigurnom te da ni na koji način nisu ugrožena, dok MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim Hrvatima sukladno Bečkoj konvenciji.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju