Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli štrajk

"Nečuveno, sucima dobrobit djece nije hitna'', zgroženi su u Ministarstvu pravosuđa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo pravosuđa i uprave reagiralo je na izjave potpredsjednice Udruge hrvatskih sudaca i sutkinja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Tijane Kokić.

Obiteljski zakon jasno propisuje da su postupci u kojima sudovi odlučuju u bračnim, obiteljskim i drugim stvarima svi hitni, podsjetilo je Ministarstvo pravosuđa.

Potpredsjednica Udruge hrvatskih sudaca Tijana Kokić u medijskim izjavama ustvrdila je da neka od tih odgođenih ročišta možda ipak nisu hitna ili nisu u svakom trenutku hitna.

U Ministarstvu smatraju da je nešto drugo u pozadini: "Sve kako bi pokušala opravdati činjenicu da su suci samo u prvom tjednu štrajka otkazali čak 38,51 posto predmeta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta. Posebice što je u nekima od rješenja za odgodu ročišta koja odlučuju o pravima djeteta naznačeno kako se ono donosi temeljem zaključaka Udruge hrvatskih sudaca.''

Ministarstvo stoga drži kako je ''nečuveno da je zaključak i naputak jedne udruge, očito važniji od dobrobiti djece i zakona koji štiti njihova prava, neovisno o tome jesu li suci u štrajku ili nisu''.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi

Pročitajte i ovo Ilustracija Udarac za Ukrajinu Otkrivena velika korupcija pri nabavi oružja: Pod istragom petorica visokih dužnosnika

Ministarstvo dalje navodi kako je u kontekstu odgađanja ovakvih ročišta sporna i izjava Kokić da je "odgodila samo jedno ročište u kojem je bilo povišenje uzdržavanja koje se plaća. I neće biti nikakva nenadoknadiva šteta ako se to odgodi na dva-tri tjedna".

"Znači li to da je potpuno svejedno hoće li jedno dijete dobiti dodatna sredstva potrebna za podmirivanje njegovih životnih potreba? Možda jedno dijete neće dobiti novu zimsku jaknu, odlazak na školski izlet ili slično jer jedan roditelj to ne može samostalno financirati'', upozoravaju iz Ministarstva.

''Takve i slične štetne izjave te navođenje loših primjera kako bi se opravdao neutemeljeni razlog za odgodu ponovno štete dobrobiti djece. Nekome možda financijski dva-tri tjedna ne znači ništa, dok je nekome drugome to čitava vječnost. Uostalom, zato i postoji zakon koji nalaže da se takva ročišta hitno održavaju", priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene