Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavljaju se prepucavanja

Malenica prozvao suce da odgađaju hitne predmete prema Obiteljskom zakonu, stigao mu i njihov odgovor

Aktualno Galerija Ivan Malenica - 1 Ivan Malenica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Malenica - 2 Ivan Malenica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dokumenti Dokumenti Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tijana Kokić Galerija 1/4 >>
Ministar pravosuđa Ivan Malenica prozvao je suce da odgađaju predmete koji su hitni od čega su se suci, koji su u bijelom štrajku, obranili.

Nastavlja se prepucavanje oko bijelog štrajka sudaca. Ministar pravosuđa Ivan Malenica sada je prozvao neke suce da odgađaju predmete koji su hitni jer se odnose na djecu u predmetima roditeljske skrbi.

Tvrdi da je riječ o predmetima koji se ne smiju odgađati jer nastaje šteta za dijete. Ministarstvo je poslalo podatke da su u prvom tjednu štrajka suci otkazali oko 38 posto predmeta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta.

"Prema podacima koje mi imamo, odgađaju se predmeti u obiteljskim stvarima osjetljivi predmeti roditeljske skrbi, uzdržavanja djeteta, ostvarivanja osobnih odnosa - predmeti koji su prema Obiteljskom zakonu hitni i vidimo da se oni odgađaju i to nije dobro i nečuveno je da se takvi osjetljivi predmeti odgađaju što ispada da je zaključak jedne udruge bitniji od dobrobiti djeteta", rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Poskupljenje goriva Što nam slijedi ako se ostvari crni scenarij i dođe do prekida transporta nafte: "Cjenovni udar već je u Hrvatskoj"

No, neki suci su pak demantirali ministra i poručili kako ne znači da je svaka odgoda predmeta koji su prema Obiteljskom zakonu hitni ujedno i na štetu djeteta. Sa splitskog općinskog suda odgovorili su za Dnevnik Nove TV da su neka ročišta morali odgađati zbog selidbe u novu zgradu, ali da su pazili na hitnost predmeta.

Sa zagrebačkog Općinskog, najvećeg suda u državi, odgovaraju da im je danas zbog radova onemogućen pristup podacima u sustavu e-spis, ali i da su u pojedinim hitnim predmetima suci održali ročišta tjedan ranije baš zato što su znali da će ići u bijeli štrajk.

Pročitajte i ovo Ilustracija 'Zamrznuli' frontu Moćno oružje košta svega nekoliko stotina eura, a paralizira Putinove vojnike: "Ubijam Ruse, nisu trebali doći ovamo. Nije mi ih žao"

"Nisu svi predmeti roditeljske skrbi, iako su po Obiteljskom zakonu hitni, i u naravi hitni možda se u takvom konkretnom predmetu takva odgoda neće nastupiti nikakav nenanodoknadiva šteta. Recimo, za primjer, da sam se ja danas razvoljela i nisam mogla održati ročište, ono bi bilo i duže odgođeno nego što će sad biti odgođeno.

Ja nemam podataka koliko je sudaca kod nas odgodilo određeno ročište u kojima se odlučuje o uzdržavanju, roditeljskoj skrbi. Pretpostavljam da su svi to odgovorno radili prema uputama Udruge hrvatskih sudaca i predsjednika Vrhovnog suda", komentirala je sutkinja Općinskog državnog suda u Zagrebu Tijana Kokić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene