Od jeseni kreće obvezna informatika za pete i šeste razrede osnovnih škola. Iako je Ministarstvo obrazovanja uvjeravalo da će škole biti spremne, ne teče sve glatko. Nova računala još nije dobilo 430 škola. Ministarstvo je, naime, poništilo natječaj za nabavu 13.000 računala. Razlog je taj da je jedan jedini ponuđač bio preskup.

Galerija


Kako bi svih 30 učenika jednog razreda moglo imati informatiku, zadarska Osnovna škola Šimuna Kožića mora proširiti učionicu. Dobili su i 15 novih računala, na kojima će raditi 310 učenika. "U odnosu na neke druge škole, mi smo velika škola, možemo biti zadovoljni", govori ravnatelj te škole Marko Marin.

Vezani članci Sjemenke sezama, ilustracija Opet se povlači: U proteklih nekoliko dana s polica trgovina uklonjeni proizvodi s istim sastojkom Škola, ilustracija Promjene za upis prvašića u školu: Objavljen i rok za prijevremeni upis djece

Neke će druge škole u novu školsku godinu bez novih računala, točnije njih 430. Javni natječaj za 13.000 računala Ministarstvo obrazovanja poništilo je jer je jedini ponuđač bio 54 posto skuplji.

"Bilo bi financijski neodgovorno prihvatiti takvu cijenu za 13.000 komada. S obzirom na to da je prioritetnih 218 škola opremljeno još prošle godine, neće biti nikakvog problema s provođenjem tog segmenta reforme", stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja.

Onima koji rade u IT-ju jasno je kako su računali na popust za količinu. Ministarstvo je očekivalo da će jedno računalo stajati 1600 kuna, a ponuđač traži oko 2500 kuna.

"Listanjem ove njihove specifikacije, nekih otprilike 2000 kuna bez PDV-a bila bi realnija cijena, posebice za ovako podosta napredniju tehnologiju", pojašnjava Tihomir Tominac, IT stručnjak Nove TV.

Ministarstvo će sada najvjerojatnije tih 20 milijuna dati školama da same krenu u nabavu računala. Uvjeravaju kako će se tijekom rujna uspjeti opremiti. A nova oprema nekim školama itekako treba.

Tijekom godina snimljene su škole sa samo četiri računala ili one s osam računala na 340 učenika. To je slika koja se može vidjeti diljem Hrvatske. Statistički, jedno računalo dijeli 12 učenika.

U Osnovnu školu Tenja prije nekoliko je godina stigla donacija od koje je škola sama učenicima osigurala učionicu s 10 računala.

Iako je najesen sve trebalo biti spremno, osim nedostatka opreme, još nije gotov ni novi udžbenik za informatiku. Ministarstvo tvrdi kako postoje priručnici. "Mislim da su trebali razmišljati u Ministarstvu o tome prije, ne ovako sa zakašnjenjem. Ali smatram da svaki nastavnik radi kreativno, pa će tako i informatičar", tvrdi ravnatelj Marin.

Na kreativnost profesora hrvatsko se školstvo izvlači već godinama, a čini se da će tako biti i s početkom ove reforme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.