Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantirali roditelje

Ministarstvo: Nije ukinut status njegovatelja roditeljima djece s poteškoćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditeljima se daje mogućnost da u programima koji traju više od 4 sata dnevno budu uz svoju djecu, napominje Ministarstvo.

Ministarstvo socijalne politike i mladih opovrgnulo je tvrdnju s prosvjeda roditelja djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, koji je održan danas na Markovu trgu, da je novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. siječnja ukinut status njegovatelja roditeljima čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi.

Pročitajte i ovo Provjereno: sustav je ogoljen - 5 Priča provjerenog ''Ne znam hoću li ikad plakati kao tada'': Potresna ispovijest Mihaele o agoniji koju je prolazila kao dijete Tatjana Katkić Stanić Preminulo dijete Tragedija na istoku Hrvatske mogla je biti spriječena? ''Nije se čekalo dvije godine''

U novom Zakonu o socijalnoj skrbi odredbe o ostvarivanju statusa roditelja njegovateljima nisu mijenjane u odnosu na stari zakon, ističe Ministarstvo. Odredba u članku 65. stavak 3 da status njegovatelja ne može ostvariti roditelj čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u nekoj od socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih ili drugih ustanova u zakonu je stajala i prije.

Na Markovu Trgu prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom

No, stavak 4 istog članka kaže da pravo mogu ostvariti i roditelji čija su djeca više od četiri sata u ustanovi, ako u vrijeme "iznad" četiri sata roditelji u ustanovi asistiraju, odnosno pružaju njegu djetetu. Dakle, roditeljima se daje mogućnost da u programima koji traju više od 4 sata dnevno budu uz svoju djecu, napominje Ministarstvo.

U rijetkim slučajevima (zabilježena su tri slučaja), problem se pojavio zato što su djeca pohađala ustanovu koja je pod Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta. Majke nisu dobile mogućnost da tamo budu uz djecu, pa je nadležni Centar za socijalnu skrb dobio podatak da djeca provode više od 4 sata dnevno u ustanovi, što automatski diskvalificira njihove roditelje da i dalje imaju status roditelja njegovatelja.

Taj je problem u praksi sada riješen međuresornom suradnjom, odnosno dogovorom između Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministrica Milanka Opačić je prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odaslala naputak o postupanju u takvim slučajevima, to jest da se roditeljima omogući da u instituciji budu uz svoje dijete i tako ostanu u zakonskim okvirima koji im omogućuju zadržavanje statusa roditelja njegovatelja.

Tvrdnju da Ministarstvo ukida status roditelja njegovatelja na bilo koji način demantiraju i statistički podaci. Naime, zakonsko pravo da država daje plaću roditeljima da se brinu za vlastitu djecu koja imaju teški invaliditet ili neki drugu ekstremnu teškoću od 2007. (prije uopće nije bilo takve mogućnosti), konstantno koristi sve više osoba.

Npr. u 2012. godini to je pravo koristilo 2.876 korisnika na što je iz državnog proračuna utrošeno 112 milijuna kuna. U rujnu 2013. to pravo je koristilo 3093 osoba što pokazuje jasan rast i namjeru države da pomogne većem broju roditelja djece s teškim oštećenjima, a ne da reducira prava.

Osimm toga, Ministarstvo je u Zakonu o socijalnoj skrbi ispravljalo stare nepravde, kao na primjer diskriminaciju djece s invaliditetom, korisnike invalidnina, koja su u ustanovama provodila više od 4 sata dnevno.

Naime, 659 njih u 2012. godini primalo je smanjeni iznos osobne invalidnine jer su boravili više od 4 sata dnevno u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili kod drugih pružatelja usluga boravka. Sa stupanjem novog zakona na snagu svi oni ponovno primaju punu invalidninu.

Osim što se broj roditelja njegovatelja konstantno povećava, isto je i s brojem osobnih asistenata za osobe s visokim stupnjem invaliditeta kojih je u 2011. bilo 551, a u 2013. godini 631. Lani je Ministarstvo osiguralo sredstva za 16 videćih pratitelja za slijepe osobe. Usluga asistenta u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju dosegla je brojku od 150.

Puno je pokazatelja koji govori o tome da Ministarstvo, u skladu sa zakonima i financijskim mogućnostima, kontinuirano proširuje usluge za djecu i odrasle osobe s invaliditetom, a ne da ih reducira, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene