Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120 MILIJUJNA KUNA

Ministarstvo objavilo za što možete tražiti financijsku pomoć ako obnavljate objekte stradale u potresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo graditeljstva objavilo je detaljne upute za sve stanovnike čiji su objekti stradali u potresu. U uputama se pobliže objašnjava značenje zelene, žute i crvene naljepnice, iznose se razlozi zbog kojih možete koristiti financijsku pomoć države kao i što ako mislite da statičar-volonter nije dobro procijenio stanje vašeg objekta.

Uskoro se očekuje donošenje ažuriranog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom. Naime, postojeći se zakonski okvir mijenja da se omogući provedba postupaka obnove i na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Građani čiji su domovi pretrpjeli štetu te se nalaze na području pogođenom potresima, mogu oštećenja prijaviti ispunjavanjem upitnika na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pročitajte i ovo Glina TOPLI DOM ZA BANOVINU Okupili su više od 80.000 ljudi i domaće glazbenike, a cilj im je izgraditi jedinice za stanovanje za stradalu Glinu, Petrinju i Sisak

Na terenu se nalazi više od 700 volontera statičara koji pregledavaju objekte stradale u potresu. Preliminarnim pregledom utvrđuje se stupanj oštećenja te se objektu dodijeli naljepnica ovisno o razini oštećenja, crvena naljepnica koja znači da je objekt neuporabljiv, žuta naljepnica koja se odnosi na privremeno neuporabljive objekte ili zelena naljepnica s kojom građani mogu bez ograničenja ili s preporukom stanovati u svojim objektima.

Ako mislite da dobivena naljepnica ne odgovara stvarnom stanju, o vlastitom trošku možete angažirati ovlaštenog statičara ili sudskog vještaka iz područja građevinarstva radi detaljnog pregleda nosive konstrukcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija na Baniji HGSS-ovci spasili još jedan život: Mladića kojemu se u nogu zabila željezna šipka iz armature prevezli u sisačku bolnicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon potresa otvorilo se tlo Pogledajte fotografije rupa u Mečenčanima snimljene iz zraka

Ukupno 120 milijuna kuna rezervirano je za otklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Financijska pomoć može se koristiti za nužnu privremenu zaštitu zgrade, pridržavanja opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak dizala, stubišta ili krovišta, troškove sanacije šteta na gospodarskim objektima, kupnju i zamjenu bojlera, nabavku i ugradnju plinskih i električnih grijalica. Također mogu se pokriti troškovi nabavke neophodnog materijala i radova za sanaciju, sanacije nerazvrstanih cesta oštećenih potresom, troškovi vodoopskrbe, kanalizacijske i elektrodistributivne mreže oštećene potresom troškovi za potrebe privremenog smještaja građana za ishođenje statičke dokumentacije i ishođenje elaborata za obnovu i projekata sanacije objekata.

Više informacija možete provjeriti ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene