Oznaka razine oštećenja
Oznaka razine oštećenja Foto: Sandra Simunovic/Pixsell

Ministarstvo graditeljstva objavilo je detaljne upute za sve stanovnike čiji su objekti stradali u potresu. U uputama se pobliže objašnjava značenje zelene, žute i crvene naljepnice, iznose se razlozi zbog kojih možete koristiti financijsku pomoć države kao i što ako mislite da statičar-volonter nije dobro procijenio stanje vašeg objekta.


Uskoro se očekuje donošenje ažuriranog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom. Naime, postojeći se zakonski okvir mijenja da se omogući provedba postupaka obnove i na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Građani čiji su domovi pretrpjeli štetu te se nalaze na području pogođenom potresima, mogu oštećenja prijaviti ispunjavanjem upitnika na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Glina Okupili su više od 80.000 ljudi i domaće glazbenike, a cilj im je izgraditi jedinice za stanovanje za stradalu Glinu, Petrinju i Sisak

Na terenu se nalazi više od 700 volontera statičara koji pregledavaju objekte stradale u potresu. Preliminarnim pregledom utvrđuje se stupanj oštećenja te se objektu dodijeli naljepnica ovisno o razini oštećenja, crvena naljepnica koja znači da je objekt neuporabljiv, žuta naljepnica koja se odnosi na privremeno neuporabljive objekte ili zelena naljepnica s kojom građani mogu bez ograničenja ili s preporukom stanovati u svojim objektima.

Ako mislite da dobivena naljepnica ne odgovara stvarnom stanju, o vlastitom trošku možete angažirati ovlaštenog statičara ili sudskog vještaka iz područja građevinarstva radi detaljnog pregleda nosive konstrukcije.

HGSS spasio život mladića u Taborištu HGSS-ovci spasili još jedan život: Mladića kojemu se u nogu zabila željezna šipka iz armature prevezli u sisačku bolnicu

U selu Mečenčani i njegovoj okolici u tlu se stvaraju goleme rupe nakon potresa - 20 Pogledajte fotografije rupa u Mečenčanima snimljene iz zraka

Ukupno 120 milijuna kuna rezervirano je za otklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Financijska pomoć može se koristiti za nužnu privremenu zaštitu zgrade, pridržavanja opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak dizala, stubišta ili krovišta, troškove sanacije šteta na gospodarskim objektima, kupnju i zamjenu bojlera, nabavku i ugradnju plinskih i električnih grijalica. Također mogu se pokriti troškovi nabavke neophodnog materijala i radova za sanaciju, sanacije nerazvrstanih cesta oštećenih potresom, troškovi vodoopskrbe, kanalizacijske i elektrodistributivne mreže oštećene potresom troškovi za potrebe privremenog smještaja građana za ishođenje statičke dokumentacije i ishođenje elaborata za obnovu i projekata sanacije objekata.

Više informacija možete provjeriti ovdje.