Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj automobila na plinski pogon u Hrvatskoj u stalnom je porastu, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH.


Danas u Hrvatskoj ima 90 postaja za punjenje ukapljenog naftnog plina (UNP), a procjenjuje se da ukupno 30.000 automobila ima ugrađene uređaje za korištenje plina. Pretpostavlja se da će broj motornih vozila na ukapljeni plin do 2010. godine biti upeterostručen i da će ih u Hrvatskoj biti 150.000, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Vezani članci Online prevare, ilustracija Širi se nova prijevara mailom, oglasilo se i Ministarstvo rada: "Savjetujemo da poruku obrišete" Suđenje Hrvatima u Zambiji Hrvati u Zambiji ni ovaj tjedan neće pred sud: Ministarstvo objavilo nove informacije, jedna posebno upada u oči

Podaci su to iz Plana za zaštitu i poboljšanje kakvoće zraka u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2011. koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Troškovi goriva za vožnju plinom upola su manji od vožnje tekućim gorivom, tako da se ugradnja uređaja za plin vrlo brzo isplaćuje.

U Hrvatskoj se za promet motornih vozila koristi oko 15.000 tona ukapljenog naftnog plina godišnje što je četiri posto ukupne potrošnje toga plina i oko jedan posto potrošnje dizelskog goriva i motornog benzina.

Centar za vozila Hrvatske u 2006. godini izdao je 10.492 atesta za automobile s ugrađenim plinskim instalacijama. Usporedbe radi, samo godinu dana ranije, tj. 2005., izdano ih je 3463.

U Ministarstvu navode da se osim ukapljenog naftnog plina u Hrvatskoj počinje koristiti komprimirani prirodni plin, koji za sada koristi samo stotinjak vozila, s ukupnom potrošnjom od 90.000 prostornih metara godišnje.

U odnosu na benzin, vožnjom na ukapljeni naftni plin ne smanjenje se značajno emisija ugljičnog dioksida jer je razlika emisije po utrošenom gigadžulu goriva tek oko 10 posto, s tim što vozila s pogonom na plin imaju nešto veću potrošnju.

Razlike bi bile značajne ako bi vozila s pogonom na plin u budućnosti zamijenila vozila na dizelsko gorivo, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju