Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snacijska vijeća

Ministar zdravlja najavio reviziju zapošljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Koprivnici najavio revizije zapošljavanja u bolnicama i da će o tome odlučivati sanacijska vijeća.

Nakon obraćanja uzvanicima 1. simpozija hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, Ostojić je novinarima govorio o procesu sanacija bolnica i najavio revizije zapošljavanja.

"Ja sam uveo običaj da sva zapošljavanja idu preko Ministarstva te da moraju biti detaljno obrazložena. Znamo da su u niz županija sinekure bile bolnice, ali to su politikanstva. To čak nije politika. Stranke su na taj način davale kruha svojim političkim kadrovima i zato jesmo tu gdje jesmo", kazao je ministar Ostojić najavljujući revizije zapošljavanja u bolnicama, o čemu će odlučivati sanacijska vijeća.

Govoreći o procesu sanacija bolnica rekao je kako je "ovo prvi put da su županijske bolnice došle pod ovlast države, privremeno na tri godine" te da su o tome sanjali svi njegovi prethodnici.

"Do sada smo učinili nekoliko velikih stvari, prije mjesec dana smanjili smo cijene lijekova za 250 milijuna kuna, smanjili smo cijene ugradbenih materijala za 350 milijuna kuna i napokon tu je sanacija. Morao sam sve to završiti zbog svog tima koji će nastaviti raditi. Ja sada krećem u kampanju", rekao je Ostojić te dometnuo kako će u vrijeme kampanje za gradonačelnika Zagreba koristiti godišnji odmor.

>> Linić: Do kraja travnja pet milijardi kuna za dugove zdravstva

Na upit hoće li se tijekom sanacije Općoj bolnici u Koprivnici podmiriti samo njeni dugovi ili će se mijenjati i funkcioniranje sustava, ministar Ostojić je odgovorio, i jedno i drugo. Prema njemu prvo će se sanirati dugovi, a onda bolnicu očekuje pilot projekt koji je već zaživio u 21 bolnici diljem Hrvatske. Odluka o sanacijskom vijeću bit će donesena za dva tjedna, rekao je.

Što se tiče nabave magnetne rezonance, ministar Ostojić je istaknuo da će ju Koprivnica dobiti za šest do devet mjeseci.

Vlada je danas odlučila da će država sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova kojih su osnivači jedinice područne (regionalne) samouprave, u ukupnom iznosu nešto većem od 1,133 milijarde kuna. Krajem ožujka Vlada je najavila sanaciju devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine dosezale gotovo 1,9 milijardi kuna.

Tijekom dvodnevnog simpozija u Koprivnici Ministarstvo zdravlja predstavit će program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce - spasi život". Svrha programa je podignuti svijest građana o iznenadnom srčanom zastoju, postaviti 150 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na javne gradske površine te educirati što veći broj laika za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Osim toga, na simpoziju će se održati niz radionica i predavanja s ciljem unapređenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi. (Hina)

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 6,5 milijardi kuna duga Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene