Za katastrofalno stanje u mljekarstvu farmeri krive otkupljivače, otkupljivači trgovce, oni nisku kupovnu moć građana, a svi zajedno ministarstvo poljoprivrede.


Pa ih je zato ministar poljoprivrede posjeo zajedno u istu prostoriju, očitao im bukvicu i poručio im "da se srede". U protivnom, država će posegnuti za drugim mjerama kako bi zaštitila male poljoprivrednike.

Vezani članci Štala uzgajivačice Lidije Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Radio je više od 20 godina, a sada rasprodaje svoje blago: "Ne može dalje, ne ide dalje i gotovo..." Anita Martinović i Branko Kolak uživo iz Potnjana (Foto: Dnevnik.hr) Katastrofalno stanje u hrvatskom mljekarstvu: "Većina je odustala, opstaju samo najhrabriji i oni s najviše znanja"

Glavobolju je zadao ministar poljoprivrede trgovcima, prerađivačima i farmerima. Zbog stanja u mljekarstvu slušali su kritike. Najprije farmeri pa su na red došli otkupljivači, zbog cijene mlijeka. Onda za kraj i trgovci. Ministar ih je prozvao da varaju kupce.

Farmeri, tvrde, ovako više ne ide. Njima su krivi otkupljivači, koji za sve krive uvoz.

"U našoj susjednoj Republici Srpskoj, čitamo medije, vidimo što se događa, hvale se da su ugovorili dodatnih 3,5 milijuna litara mlijeka za sedmi i osmi mjesec. A vi ste pokazali jednu od tih cijena po kojoj se prodaje. 3,66 (kuna)", kaže Antun Milić iz Dukata.

Trgovce pak muči slaba kupovna moć. "Svi želimo kupovati jeftino, a problem je kupovna moć u Hrvatskoj. I problem je što smo tamo 2000-ih godina počeli intenzivno investirati u maloprodajne prostore", kaže Martin Evačić iz NTL-a.

Ako tri strane, zaprijetio je ministar, ne krenu konstruktivno surađivati, investirat će se europskim novcem 15 milijuna eura u male mljekare i sirane, a veliki nek se snađu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju