Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen novi sastanak

NEUSPJEŠNI PREGOVORI Mornar: Nema sredstva za povećanje plaća. Sindikati: Krećemo u štrajk!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu znanosti, prosvjete i sporta održan je sastanak ministra Vedrana Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja o njihovom zahtjevu za povećanjem plaća za četiri posto za zaposlenike u obrazovanju i znanosti.

Na sastanku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja, koji je održan u utorak zbog zahtjeva sindikata za povećanjem plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto, dogovoreno je da će se novi sastanak održati u četvrtak u podne u Ministarstvu.

Pročitajte i ovo Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage" Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost

Uoči sastanka predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je novinarima da je premijer Zoran Milanović poslao svog pobočnika, ministra Vedrana Mornara da im prenese ono što im sam nema snage reći u lice.

"Faraon se nije uspio spustiti među podanike, pa šalje pobočnika da nam poruči da u državi navodno nema novca za prosvjetare, a za sve druge ima", rekao je Ribić.

ČEKA LI NAS KAOS U ŠKOLSTVU? Sindikati idu u štrajk!

Suosjećam s ministrom Mornarom, meni ga je žao jer osobno nikada ne bih poput njega dao izjavu u koju ni sam ne vjerujem, poručio je Ribić.

Mornar je u ponedjeljak poručio sindikatima da u državnom proračunu nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti, pa u ovom trenutku može tek obećati pregovore kad se za to stvori financijska podloga.

Možemo im obećati da ćemo pregovarati kad budemo imali podlogu za to. Ubrzo ćemo postati tehničkom Vladom pa bi obećavanje povišice neposredno pred izbore bilo nekorektno prema sljedećoj Vladi, rekao je Mornar.

Sindikalci takav odgovor ne prihvaćaju i prijete štrajkom uoči parlamentarnih izbora. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je vladajućima da pronađu dodatan novac za obrazovanje, kao što su pronašli za zdravstvo i mnoge druge namjene, inače slijedi štrajk.

Doznajemo kako je ponovni sastanak s ministrom Mornarom zakazan za četvrtak u 12 sati, a sindikati najavljuju da će krajem sljedećeg tjedna krenuti u štrajk.

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, a zakazan je i novi sastanak za četvrtak. Vjeruju kako bi krajem sljedećeg tjedna mogli krenuti u štrajk. Napominju kako im nije jasno kako je moguće da su provedene i izdane povišice u zdravstvu i to u predizborno vrijeme, dok se njima navodi da upravo zbog izbora nije moguće ostvariti nihove želje u vidu povećanja plaća.

Ministar Mornar napominje kako u proračuni nema sredstva za plaće, a kao rješenje vidi nekakav oblik sporazuma koji bi rast plaća vezao uz gospodarski rast.

Nakon sastanka Mornar je novinarima izjavio da će se u međuvremenu u Vladi obaviti neke konzultacije, ali više o tome zasad ne može reći. Na novinarsko pitanje rekao je kako postoji mogućnost nekakvog dogovora.

Na opasku kako je dosad tvrdio da u proračunu nema 400 milijuna kuna za ispunjavanje sindikalnog zahtjeva, Mornar je odgovorio da za ovu proračunsku godinu nema tog novca, no treba tražiti trajno rješenje.

"Ja za ovu godinu mogućnosti ne vidim. Mi smo svi stava da prosvjeta treba imati veće plaće, ali u skladu s mogućnostima i punjenjem državnog proračuna", poručio je Mornar.

Upitan hoće li se sindikalni čelnici naći s premijerom Zoranom Milanovićem, rekao je kako je i to dio razgovora koji će obaviti do četvrtka.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da sindikati neće pristati na nekakav, nego na vrlo jasan sporazum, ako do njega uopće i dođe. "Ne odstupamo, pripremamo se za štrajk, a o datumu ćete biti informirani", izjavio je Ribić novinarima.

Jasno smo rekli ministru da razumijemo njegovu poziciju i suosjećamo s njime jer je, kao i cijela prosvjeta, "ostavljen na cjedilu". Pozvani smo ovdje da nam ministar kaže što nam je trebao reći premijer, koji je trebao imati hrabrosti reći kako u jednom sektoru mogu rasti plaće, a u dugom ne, rekao je Ribić.

Vedran Mornar: Nije realno očekivati povećanje plaća učitelja za četiri posto

Problem je ozbiljan i mislimo da bi za cijeli sustav prosvjete bilo najbolje da u ovakvim okolnostima marginaliziranja i zapostavljanja cijela garnitura u Ministarstvu dade ostavke. Ne znam što bi to značilo za politiku, ali napokon bi se protresla zemlja, rekao je Ribić.

Objašnjenje da povećanje plaća u zdravstvu ne ide iz državnog proračuna za Ribića nije smisleno ni logično jer, pita, kakve veze ima iz kojeg se izvora financira nečija plaća, HZZO-a, mirovinskih fondova ili proračuna. Vlada je odgovorna za jednaki tretman i jednake plaće za jednaki rad u svim sektorima za koje donosi odluke i za koje je Ustavom nadležna, dodao je.

Na novinarsku opasku da je Milanovića nazvao faraonom, Ribić je rekao kako je to učinio jer se premijer ne spušta među podanike, među 80.000 vrlo obrazovanih ljudi zaposlenih u prosvjeti i znanosti, te upitao kako je moguće da Milanović s njima ne razgovara. "Kakva je to politika, kako se vodi zemlja i važan sektor kao što je obrazovanje i znanost, koja zemlja može prosperirati bez toga sektora, kako to predsjedniku Vlade nije jasno. Meni to izgleda faraonski", ustvrdio je Ribić.

U četvrtak je novi sastanak, a nakon toga ide postupak mirenja, a ako to ne poluči rezultate, sindikati bi već krajem idućeg tjedna mogli stupiti u štrajk. Potez je na Vladi i njezinom predsjedniku, poručio je Ribić.

Milanović: Učitelji su zakinuti, ali bi bilo nekorektno obećavati povećanje plaća

Premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak kako je točno da su učitelji ostali zakinuti za plaće u odnosu na zdravstvo, ali bi bilo nekorektno da im Vlada neposredno pred izbore daje obećanja o povećanju plaća.

"Nije li malo nepošteno da se tjedan dana prije raspuštanja Sabora i prije tehničke Vlade sastaješ sa sindikatima i daješ im obećanje", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu sindikata obrazovanja i znanosti da im se plaće povećaju za četiri posto.

To je tema za razgovor koji će trajati mjesecima i ovisiti o gospodarskom rastu. Nakon izbora, kada ponovno dobijemo mandat, razgovarat ćemo s njima jer oni jesu u odnosu na zdravstvo ostali zakinuti, ako se to tako može reći, jer što je onda s onima u privatnom sektoru kojima je plaća smanjena za 40 posto, kazao je Milanović nakon otvorenja izložbe "Dobri stari zakoni - tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj".

Priznaje kako je došlo do nesrazmjera u plaćama u javnim službama, da su učitelji ostali u disbalansu i rade za male plaće no, poručuje Milanović, ova Vlada ne nudi "dolinu suza", već "stabilnost i siguran, čvrst rast".

HDZ nudi dolinu suza i rezove, rezat će u javnom sektoru, tamo gdje država ima ingerencije, a s takvima nema smisla razgovarati i čudi me kada to netko želi, rekao je Milanović osvrnuvši se na nedavni sastanak sindikalnih čelnika s vodstvom HDZ-a. (Hina/M.G./M.K.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene