Dok oporba traži opoziv ministra Kujundžića, jer su nezadovoljni stanjem u zdravstvu, struka u tome vidi samo politiku jer je stanje u zdravstvu već godinama loše. No dugovi se i dalje gomilaju, a ministar Milan Kujundžić nikako da počne s provođenjem mjera.

Galerija Gomilaju se dugovi, čekaju se mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gomilaju se dugovi, čekaju se mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gomilaju se dugovi, čekaju se mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 5 +0 Gomilaju se dugovi, čekaju se mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Za mjerenje tlaka i besplatni EKG u subotu se na zagrebačkom glavnom trgu čekalo u redu. No pola sata čekanja u usporedbi s čekanjem u bolnicama nije teško.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada zaposlenima u zdravstvu duguje 1,5 milijardi kuna, Marić: "U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike" Slika nije dostupna Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

Liste čekanja, odlazak liječnika, problemi hitne pomoći - ne muče samo pacijente. Oporba u Saboru traži opoziv ministra zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić ovih dana boravi u SAD-u gdje je sudjelovao na Općoj skupštini UN-a, pa prijedlog pokretanja opoziva još nije komentirao. Iz njegovog ministarstva također nisu bili dostupni za komentar.

Ni udruga bolničkih liječnika kao ni liječnička komora nemaju komentara - jer smatraju to političkom igrom. Slažu se iz Udruge poslodavaca u zdravstvu. Jer dugovi se gomilaju - godinama. Rješenja nema ni od jedne političke opcije.

"Poznata je činjenica da Ministarstvo financija negdje redovno izdvaja tj. daje HZZO-u 2,5 milijardi kuna, a trebalo bi 4,2 milijarde po članku 72 zakona. Dakle Ministarstvo financija redovno duguje zdravstvenom sustavu milijarde i pol kuna i to je taj dug", kaže Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Zato će se poreznom reformom povećati doprinosi pa će zdravstvo dobiti dodatnih milijardu i 350 milijuna kuna. Ministar Kujundžić novim Zakonom o dopunskom osiguranju - dodatno želi zakrpati rupu.

"Promjene u sustavu naplate participacija, i ono što mi se čini najvažnije, a to je dodatni porez na rizično ponašanje odnosno dodatni porez na alkohol i cigarete", ističe Jurković.

No Zakon je još uvijek u izradi. Da novca ima, samo ne za zdravstvo, smatraju iz Udruge prava pacijenata.

"Svakako ima prostora da se napravi preraspodjela novca i da vidimo kome točno treba, a znamo da zdravstvu najviše treba", kaže Jasna Karačić iz Udruge za prava pacijenata.

Dok se čekaju konkretne mjere, u prvih 6 mjeseci ove godine stvorilo se 500 milijuna kuna novog duga. Velik dio i prema veledrogerijama pa bi do kraja godine mogla prijetiti i nestašica lijekova.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju