Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U razgovoru su ipak dogovorili susret.


Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač razgovarao je u petak navečer telefonski s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a u razgovoru je dogovoren i skori susret dvojice ministara u Washingtonu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vezani članci Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik Nove TV doznaje: Politička sedmorka Amsterdamske koalicije, mogla bi postati šestorka Slika nije dostupna Pomoćnik ministra Kovača u SAD-u je proglašen nepoželjnom osobom - 'To je očito bio problem'

Hrvatski šef diplomacije i američki državni tajnik razgovarali su o hrvatsko-američkim odnosima, posebice suradnji na području energetike u srednjoj i jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U priopćenju se dodaje da je u razgovoru "dogovoreno da će uskoro biti ostvaren susret ministra Kovača i državnog tajnika Kerryja u Washingtonu".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je dan ranije, reagirajući na pisanje nekih hrvatskih medija, kako je ranije planirani sastanak dvojice ministara u Washingtonu odgođen "zbog neodgodivih obveza obiju strana", a to je potvrdilo i američko veleposlanstvo navodeći da je "jedini razlog odgode sastanka...u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina". I hrvatsko ministarstvo i američko veleposlanstvo ustvrdili su da su odnosi dviju zemalja prijateljski i vrlo tijesni dodajući da dvije strane rade na ugovaranju novog termina za ovaj bilateralni susret.

Neki mediji objavili su da je Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je razlog američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj. (hina)