Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U razgovoru su ipak dogovorili susret.


Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač razgovarao je u petak navečer telefonski s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a u razgovoru je dogovoren i skori susret dvojice ministara u Washingtonu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vezani članci Miro Kovač na obilježavanju Dana logoraša u Kninu (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Miro Kovač: "Srbija će pitanje odštete hrvatskim logorašima morati riješiti u sklopu pregovora za ulazak u EU" Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Miro Kovač: "Razvojni model Republike Hrvatske nije više dostatan. On se mora promijeniti''

Hrvatski šef diplomacije i američki državni tajnik razgovarali su o hrvatsko-američkim odnosima, posebice suradnji na području energetike u srednjoj i jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U priopćenju se dodaje da je u razgovoru "dogovoreno da će uskoro biti ostvaren susret ministra Kovača i državnog tajnika Kerryja u Washingtonu".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je dan ranije, reagirajući na pisanje nekih hrvatskih medija, kako je ranije planirani sastanak dvojice ministara u Washingtonu odgođen "zbog neodgodivih obveza obiju strana", a to je potvrdilo i američko veleposlanstvo navodeći da je "jedini razlog odgode sastanka...u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina". I hrvatsko ministarstvo i američko veleposlanstvo ustvrdili su da su odnosi dviju zemalja prijateljski i vrlo tijesni dodajući da dvije strane rade na ugovaranju novog termina za ovaj bilateralni susret.

Neki mediji objavili su da je Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je razlog američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj. (hina)