U Vladi je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga kojim bi se 300 državnih tijela konačno trebalo digitalizirati.

Galerija +0 Ministar uprave Lovro Kušević (Foto: Dnevnik.hr)

Ugovor je vrijedan 360 milijuna kuna, a 85 posto financira Europska unija. Riječ je o zajedničkoj informatičkoj platformi koja omogućava komunikaciju svih državnih tijela.

Vezani članci Slika nije dostupna Postavljen temelj reforme javne uprave: Potpisana dva ugovora za projekte vrijedne gotovo 54 milijuna kuna Hrvatski građani sve bi manje vremena trebali provoditi na šalterima (Foto: Pixsell) Ostvarivanje prava bez donošenja dokumenata: Evo koje će sve e-usluge građani uskoro moći dobiti

Sustav bi tijekom iduće tri godine trebao olakšati poslovanje poduzetnicima i obrtnicima, ali i omogućiti izdavanje svih potrebnih papira građanima na jednom mjestu. U Vladi tvrde da će postupak biti lakši, jeftiniji i sigurniji. ''Ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku, Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za ostvarenje tvrtke upravo na CDU, Centar dijelnih usluga. Trenutačno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU, uz obrazac za otvaranje tvrtke, više neće biti potrebno priložiti potrebnu dokumentaciju koju država već ima izrađenu u sustavu'', objašnjava ministar uprave Lovro Kuščević.

Svi će sustavi biti povezani. "Napravit ćemo sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza. Dakle, svi projekti digitalizacije koje rade ne samo Ministarstvo uprave već i druga tijela, ministarstva, bit će naslonjeni na CDU, moći će preko njega komunicirati, a to će u bitnome digitalizirati javnu upravu i procese koji se događaju unutar države“, naglasio je ministar.

Do kraja godine 40-ak tijela ulazi u CDU

"Različiti projekti u različitom su stadiju realizacije. Najduži projekt traje četiri godine, međutim procesi će se odvijati kontinuirano. Pojedine faze ovog projekta bit će vidljive već ove godine, a cijeli projekt CDU će završiti za tri godine od ugovaranja", istaknuo je ministar uprave.

Siguran je da će do kraja godine 40-ak tijela već "uvući" u CDU. Ističe kako će i o drugim državnim tijelima ovisiti koliko će oni svojih usluga digitalizirati i omogućiti na CDU-u. "To je proces koji se ne tiče samo Ministarstva uprave koje stvara temelje, platformu i preduvjete za razvoj digitalnih usluga namijenjenih građanima i poduzetnicima".

Kaže kako je CDU platforma koja će omogućiti najprije smještaj informacijskih sustava i registara, dok je Jedinstveno upravno mjesto (JUM) namijenjeno građanima kako bi mogli na jednom mjestu (jednom šalteru) pristupiti što većem broju državnih usluga i tamo ih rješavati, bez šetanja od jednog do drugog tijela, istaknuo je Kuščević. (I.B.T./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju