Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon sjednice vlade

Ministar objasnio zašto je uveden moratorij ruske banke: "Za 48 sati imamo dvije mogućnosti..."

Zdravko Marić, ministar financija, objasnio je zbog čega je uveden moratoratorij na poslovanje Sberbanka od 48 sati rekavši da trenutno postoje dvije opcije - sanacija ili likvidacija banke.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade je novinarima objasnio zbog čega je uveden dvodnevni moratorij poslovanja Sberbanka te što slijedi nakon isteka roka od 48 sati. 

"Europska središnja banka je donijela odluku noćas. Kad se odluka prevede na hrvatski možda zvuči i gore nego što je. "Propada" zvuči kao gotov slučaj, ali to je samo signal da su se stekli uvjeti za početak sanacijskog postupka. Činimo sve da dobijemo šansu da provedemo sanaciju za koju smo sigurni da možemo provesti i da nakon toga nema negativnih reperkusija i da svi izađemo s pozitivnim ishodom", rekao je Marić. 

Pojasnio je da je odluku donio Jedinstveni sanacijski odbor da vidi može li se taj proces završiti. U slučaju da se procijeni da se sanacija ne može provesti, aktivira se sustav osiguranja depozita. 

Na pitanje kako bi trebao izgledati sanacijski postupak, Marić nije htio odgovoriti. "To ćemo vidjeti u nešto manje od 30 sati pa ćemo komunicirati hrvatskoj javnosti", rekao je je ministar.

Što se tiče sankcija, Marić je rekao da se one odnose na ruske banke, ali ne i na njihove podružnice pa tako ne i na hrvatsku podržnicu Sberbanka. "Banka je dovoljno dobro kapitalizirana, ima zdravu bilancu. Ali s obzirom na efekte došlo je do određenih problema jer su deponenti počeli povlačiti svoje depozite", rekao je ministar financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna viceguverner umiruje Što će biti s novcem štediša ruske banke? "Bio je popriličan odljev sredstava..."

Pročitajte i ovo Kiara Goršić "KIARA ZASLUŽUJE ŽIVOT" Sav novac za liječenje malene Kiare je u ruskoj banci, roditelji mole HNB za iznimku: Evo i odgovora viceguvernera

Odgovarajući na pitanje što će biti s izvoznicima u Rusiju, Marić je rekao da je jutros kontaktirao s HBOR-om koji je davao veliku podršku kompanijama koje su izvozile i na tim tržištima. "Naravno da sve to analiziramo, radimo stres-testove, ali nema jednostavnog rješenja ili mjere", rekao je Marić. 

Najavio je i da će svi koji na vrijeme podnesu nalog za plaćanje i preko Sberbanka, Porezna uprava će priznati.

Odluka HNB-a - imate 48 sati...

Hrvatska narodna banka objavila je odluku o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbanka koja je stupila na snagu u ponedjeljak, a završava u utorak u ponoć. U tom razdoblju moguće je jedino podizanje gotovine privatnih i poslovnih klijenata i to maksimalno 7280 kuna dnevno. Riječ je o iznosu koji je, prema Državnom zavodu za statistiku, iznos prosječne plaće u prosincu. 

Od tog iznosa moguće je u gotovini podići tek 6000 kuna (4000 u poslovnici i još 2000 na bankomatu), dok je preostalih 1280 kuna moguće potrošiti plaćanjem na POS uređajima. 

Ta je odluka donesena na razini Jedinstvenog sanacijskog odbora i to zato što je na europskoj razini procijenjeno da je poslovanje Sberbanka ugroženo zbog masovnog povlačenja depozita.

Marić je na sjednici Vlade rekao da je ta odluka donesena kako bi se ustabililo poslovanje Sberbanka. "Imamo šansu da se izborimo za mogućnost sanacije Sberbanka", rekao je Marić, dodajući da je Hrvatska dosad uspješno sanirala banke. 

Alternativni scenarij je likvidacija banke, a u tom slučaju aktivira se sustav osiguranja depozita. "Do krize je bilo gotovo 70 tisuća deponenata od kojih je većina u sustavu osiguranja depozita. Agencija je dovoljno jaka da isplati štedne uloge u roku od sedam do deset dana", rekao je Marić na sjednici Vlade. Dodao je da je trenutno još jako puno neizvjesnosti, ali da su hrvatske institucije i gospodarstvo dovoljno stabilni i jaki te da mogu izdržati ove šokove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene