Obavijesti Video Pretražite Navigacija
viceguverner umiruje

Što će biti s novcem štediša ruske banke? "Bio je popriličan odljev sredstava..."

Roman Šubić, viceguverner Hrvatske narodne banke, objasnio je detalje o moratoriju poslovanja Sberbanka. Tvrdi da će banka u srijedu početi poslovanje normalno, "na ovaj ili onaj način".

Hrvatska narodna banka objavila je rano jutros da je uvela dvodnevni moratorij poslovanja Sberbanka, tijekom kojeg će građani moći podizati maksimalan dnevni iznos od 7280 kuna. 

Iz banke su pojasnili na koji način klijenti to mogu učiniti u naredna dva dana. Prema tom objašnjenju, na šalteru banke klijenti mogu podići maksimalno 4000 kuna, na bankomatu još 2000, dok preostali iznos od 1280 kuna mogu trošiti plaćajući na POS uređajima. Internetskim i mobilnim bankarstvom ne mogu se koristiti.

Sve detalje o moratoriju pojašnjava Roman Šubić, viceguverner HNB-a. 

"Imali smo popriličan odljev likvidnosti kod hrvatskog Sberbanka i poduzeli smo niz aktivnosti kako bismo zadržali stabilnost financijskog sustava i osigurali stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba", rekao je Šubić. O detaljima nije htio govoriti, ali je rekao da je bio "popriličan odljev sredstava" u četvrtak i petak. 

Ponovio je da je novac klijenata koji imaju do 100 tisuća eura siguran. 

Rekao je da je europska središnja banka pojačala svoj interes i preko vikenda donijela odluku o pojačanom oprezu zbog rizika likvidnosti. "Informacija je prenesena i drugom europskom tijelu, jedinstvenom sanacijskom odboru, koji je tijekom vikenda donio odluku o moratoriju koji traje dva dana, do kraja utorka. U tom vremenu će Jedinstveni sanacijski odbor donijeti konačnu odluku o konačnom nastavku poslovanja Sberbanka", rekao je Šubić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dvodnevni moratorij Sberbank pojasnio kako do novca: Klijenti moraju kombinirati čak tri načina, ali ni tada ne mogu do maksimalnog iznosa u gotovini

Pročitajte i ovo Novac što će biti s novcem? Uvođenje osobnih sankcija Rusiji: Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci

U razdoblju moratorija donesena je odluka da građani i pravne osobe mogu podizati novac kroz različite kanale Sberbanka do ukupnog iznosa od 7280 kuna, što je iznos prosječne plaće za prosinac. 

Šubić kaže da će se nakon toga stvari normalizirati. "Već od srijede će situacija biti stabilizirana na ovaj ili onaj način, kako Jedinstveni sanacijski odbor odluči", kaže Šubić, dodajući da će "od srijede sve biti u redu". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene