Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s partnerima

Jandroković: "Porezna reforma trebala bi ići na ruku onima s najmanjim primanjima"

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić uoči današnje sjednice užeg kabineta Vlade komentirao je poreznu reformu koju će danas predstaviti koalicijskim partnerima.

Upitan planira li se i dalje povećanje doprinosa za zdravstvo, ministar je odgovorio kako se ne može promatrati samo jedan segment.

Pročitajte i ovo Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Nema pljeska za rasterećenja Reakcije na novu poreznu reformu: Mladi i demografi kažu da to nije dovoljno, a poslodavci da zapošljavaju po kompetencijama, a ne dobi Zdravko Marić Foto: Dnevnik.hr) Nova faza porezne reforme Mladi radnici neće plaćati porez na dohodak, a poslodavci porez na topli obrok i prijevoz?

"Danas imamo sastanak na kojem ćemo pojasniti sve detalje reforme. Bilo bi lijepo i jednostavno da mogu samo i isključivo voditi brigu o porezima i doprinosima. No u ovim okolnostima svi smo svjesni problema s kojim se suočava zdravstveni sustav i djelatnici u njemu, koji isporučuju jako dobru uslugu, a istovremeno su traženi u EU-u", rekao je Marić i dodao kako se mora održavati kvaliteta usluge u zdravstvenom sustavu.

Komentirao je i ideju ministra zdravstva Milana Kujundžića da se povećaju trošarine na alkohol i cigarete.

"Treba uzeti u obzir činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu izvan EU-a i treba voditi računa i o elementima evazije, a i pitanje kako bi se to odrazilo na tržište i domaću proizvodnju", kazao je Marić te dodao da još u Ministarstvu financija nisu voditi rasprave o tom trošarinskom dijelu. Na pitanje koliko će javnost još čekati na predstavljanje porezne reforme, Marić je kazao: "Ja se nadam još nekoliko sati..."

Jandroković: Porezna reforma treba ići na ruku onima s najmanjim primanjima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, uoči sastanka koalicijske većine o nastavku porezne reforme, nije se htio očitovati o nagađanjima da ona građanima s prosječnim plaćama neće donijeti gotovo ništa, te poručio kako treba voditi računa da porezna reforma, koliko god je to moguće, upravo ide na ruku građanima s najmanjim primanjima.

"Ne bih u ovom trenutku sada licitirao o tome. Kada čujemo i vidimo, svi zajedno koalicijski partneri, što predlaže ministar Zdravko Marić, nakon toga ćemo to komentirati", izjavio je Jandroković upitan hoće li reforma dovesti do povećanje plaća građana s najmanjim primanjima.

"Uvijek i u svakom trenutku treba voditi računa o svim građanima, posebno o onima koji imaju mala primanja", istaknuo je ali i poručio kako samo može svtoriti zbrku u javnosti paušalno davanje ocjena prije nego što je ministar financija predstavio cjeloviti prijedlog.

To, kaže Jandroković, može samo stvoriti zbrku u javnom prostoru.

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je na Predsjedništvu HDZ-a predstavio tu reformu, a prema neslužbenim informacijama, građani će osjetiti samo smanjivanje PDV-a na voće, povrće, ribu i meso.

Na pitanje je li to jedino što će građani osjetiti, Jandroković nije dao odgovor.

Vrdoljak: "Došlo vrijeme za politiku suradnje"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je prije sastanka koalicijskih partnera da je u Hrvatskoj došlo vrijeme za politiku suradnje, razgovora i kompromisa te da zato idu vidjeti što su prijedlozi i obrazloženja te razgovarati.

"Došlo je vrijeme u Hrvatskoj za politiku suradnje, razgovora i kompromisa zato idemo vidjeti sada što su prijedlozi i obrazloženja. Što se tiče HNS-a, već se dugi niz godina zalažemo za porezno rasterećenje plaća, podizanje praga od 36 posto. Sugerirali smo da je mudrije ići u vertikalno smanjenje PDV-a u pojedine sektore, a ne horizontalno za jedan posto, no idemo vidjeti prijedlog", kazao je Vrdoljak novinarima.

Zalažu se, kaže, za povećanje plaća, no ističe da nije sve u povećanju plaća. "Treba smanjivati i neke troškove, to puno znači", dodao je.

Branko Hrg iz Hrvatske demokršćanske stranke izjavio je kako najava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se ide u porezne reforme i prema ljudima koji troše najviše na hranu i režije od svojih plaća daje dobru nadu da će paket poreznih reforma i poreznih zakona biti u pravcu što oni kao Hrvatska demokršćanska stranka zagovaraju.

Podsjetio je kako su ranije ministru Mariću predložili da se ide u povećanje plaća onima koji imaju najmanje plaće te da one ne bi smjelo biti manje od 4 tisuće kuna u Hrvatskoj.

Očekujemo, izrazio je uvjerenost, da će se o tomu ozbiljno raspravljati. Paket će zahvaćati najviše ljude koji imaju plaće do 10 tisuća kuna i ta povećanja će njima biti najosjetljivija, napomenuo je dodavši kako oni koji imaju plaće iznad deset tisuća kuna lakše mogu izdržati bez povećanja plaća.

Napomenuo je i kako je još 2012. pokrenuo akciju smanjenja PDV-a na hranu. Tom prigodom skupili smo 54 tisuće potpisa potpore i predali ih u zgaradu Vlade i nikad nismo dobili odgovor, rekao je dodavši kako u tom smislu prihvatljivo smanjenje PDV-a.

To je isto, smatra, dio paketa koji neizravno utječe na povećanje kućnoga proračuna.

No, istaknuo je, sada je važno dignuti plaće a smanjenje PDV-a ovoga trenutka nije nužno.

Reformisti pozdravljaju manji PDV na prehrambene proizvode

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić pozdravio je u srijedu odustajanje Vlade od linearnog smanjenja PDV-a za jedan postotni bod, te umjesto toga smanjenje PDV-a na neke prehrambene proizvode, ali i upozorio da će predloženim promjenama u doprinosima najniže plaće rasti tek neznatno.

"Dobro je da se ide na ozbiljno smanjenje PDV-a za egzistencijalne potrebe najugroženijih slojeva stanovništva, dakle prehranu. To će bez sumnje imati sasvim konkretne posljedice za smanjenje cijena", izjavio je Čačič uoči sastanka koalicijskih partnera u Vladi .

Što se tiče povećanja doprinosa za zdravstvo s jedne strane i ukidanja doprinosa za zapošljavanje i invaliditet s druge strane, Čačić međutim predlaže drugačije rješenje jer smatra da će ono što je predloženo imati neznatan učinak na najniže plaće.

"Te dvije stvari nemaju nikakve usporedive veličine jer s jedne strane je povećanje s 15 na 16,5 posto, a s druge 0,7 i 1,5 posto. Bespredmetno je na taj način postavljati stvari, mislim da to treba potpuno drukčije gledati. Graničnik oslobođenja 50 posto doprinosa treba dići s 3800 na 5000 čine se ne ugrožavaju gradovi, općine i županije kroz porez na dohodak, a bitno se pomaže dijelu hrvatskih građana s najnižim primanjima do 5000 kuna i daje šansa da im se poveća plaća između 380 i 500 kuna", kazao je Čačić

Ističe da predloženim plaće neće rasti jer će razlika u doprinosima iznositi 0, 7 posto što je, kako je kazao, na plaću od 4 ili 5 tisuća kuna rast od 20 do 25 kuna.

Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić pred početak sastanka koalicijskih partnera zdravom, životnom, ljudskom i političkom logikom nazvao je najavu Vlade da građani koji zarađuju prosječnu plaću plaćaju manje doprinose, a oni sa većim plaćama da plaćaju i više doprinose.

"Vidjet ćemo, razgovara se o svemu, mi smo stava da oni koji imaju manje plaće, prosječne plaće, imaju i manja opterećenja na plaćama, a oni koji imaju veće plaće viša opterećenja, to je zdrava logika", rekao je Salapić.

"HDSSB podržava rad Vlade, razgovaramo o svemu, potrebne su reforme i koraci, ali u vremenu koje je pred nama procijenit ćemo što je najbolje za sve građane Hrvatske zajedno", dodao je Salapić.

Zalažemo se da ne bude nikakvih tegoba za građane, mi smo stabilna Vlada, podržavamo socijalne, europske mjere Vlade, mora se razgovarati, oni koji zarađuju više trebaju plaćati više, dok oni koji imaju prosječne plaće trebaju plaćati manje doprinose jer to je zdrava logika, životna, a i ljudska i politička, pojasnio je stav HDSSB-a.

Saborski zastupnik Ivica Mišić rekao je kako će bilo kakve komentare moći izreći nakon predstavljenih promjena. Napomenuo je i kako su njegovi zahtjevi da se ne dižu doprinosi za zdravstvo što privrednicima ne bi bilo dobro. No, kako je dodao, "vidimo da svi potezi do sada imaju neke logičnosti". (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene