Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Božinović o izmjenama ZKP-a i medijima, a otkrio je i koliko je disciplinskih postupaka pokrenuto protiv policajaca

Aktualno Galerija Davor Božinović - 3 Davor Božinović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić, reporter Domagoj Mikić, reporter Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović - 2 Davor Božinović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović - 1 Galerija 1/4 >>
Uhićen je načelnik policijske postaje u Sisku, a sumnjiči ga se za trgovanje utjecajem. U kratkom vremenu to je već peti policajac koji je završio iza rešetaka, a kako gleda na tu, ali i još neke pojave u društvu, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

Šefa policijske postaje u Sisku tereti se da je htio pomoći lokalnom poduzetniku te je od podređenog kolege, koristeći svoj autoritet, tražio da osumnjičeniku, bez pregleda, vrati mobitel zaplijenjen u kriminalističkom istraživanju. 

Kad ta ideja nije prošla, uhićeni je predložio inspektoru da obriše sporne poruke. Inspektor je sve prijavio PNUSKOK-u, a njegov šef završio je s lisicama na rukama. Tijekom prijepodneva ispitan je u USKOK-u, koji je tražio određivanje istražnog zatvora.

''Moj je klijent negirao optužbe, iznio je čitav niz argumenata iz kojih proizlazi da bih zahtjev USKOK-a odnosno DORH-a bio neosnovan. Međutim, time smo pred sud stavili dilemu koju on mora provjeriti i to je upravo funkcija istrage i zato je određen istražni zatvor'', objasnio je odvjetnik policijskog načelnika Ivo Farčić.

''Sudac istrage u cijelosti je prihvatio zahtjev USKOK-a da se odredi istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Osam svjedoka će biti ispitano, a za to vrijeme okrivljenik je u istražnom zatvoru'', najavio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Branimir Puklin

U kratkom vremenu to je već peti policajac koji je završio iza rešetaka, a kako gleda na tu, ali i još neke pojave u društvu, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

"Nema oprosta"

''Gledam na ovo prije svega kao način na koji policija funkcionira, pogotovo kad je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova. Policija je poznata kao državna institucija koja je vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta jer policija da bi imala povjerenje javnosti, mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi'', istaknuo je Božinović.

Naglasio je i da je pitanje je hoće li bivši načelnik dalje biti policajac: ''Ne mogu govoriti unaprijed što će pokazati postupci koji slijede. Međutim, znamo da je uvijek bilo takvih pojava, a činjenica je da mi to u ovom mandatu efikasno otkrivamo.'' 

U prilog tome iznio je nekoliko statističkih podataka: ''U posljednjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka pokreće se protiv policijskih službenika. Negdje 80 odgovara udaljenjem iz dužnosti, a 20 ih izgubi posao. Dakle, to govori da je jednostavno prag tolerancije kad je policijski posao u pitanju vrlo visok. Dakle, ono što možda u nekom drugom poslu ili običnom životu ne bi bili ozbiljniji prekršaji, u policiji, odnosno MUP-u, mi to ne trpimo i nećemo trpjeti.''

Davor Božinović - 3 Davor Božinović - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

''To je jedini put da se poveća povjerenje javnosti prema policiji. Drugog puta nema'', naglasio je Božinović i dodao: ''Možete reći da ništa od ovoga što je otkriveno nije procesuirano, da nije izašlo u javnost, možda bi bila percepcija bolja jer bi ljudi mogli zaključiti da tamo sve funkcionira. Znamo da u svakoj instituciji ne funkcionira sve kako bi trebalo. Događaju se takve stvari i u policiji, ali mi ih rješavamo. Ponavljam, ne znam za neku instituciju koja je tako stroga i učinkovita u uklanjanju ovakvih pojava u svojim redovima.''

Pročitajte i ovo Marijan Detelic trgovao utjecajem Presudio mu mobitel: USKOK i policija objavili detalje o uhićenju šefa policijske postaje

Slučaj Zambija: Interes djeteta na prvom mjestu

Što se tiče slučajeva u Zambiji, istaknuo je interes djeteta, a o međunarodnoj suradnji rekao je da se prije svega to radi preko međunarodnih policijskih organizacija poput Interpola.

''Izvidi su tajni, međutim ja o tome niti znam niti mogu govoriti. No moramo imati u vidu da je ovo delikatna situacija koja uključuje djecu i posvojitelje'', istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

''Aktualni slučajevi su ono što je, koliko je meni poznato, predmet interesa policije koja to sve radi u koordinaciji s USKOK-om, ali moramo voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja, uključujući afričke zemlje i DR Kongo, već imamo djecu koja su ovdje godinama i aklimatizirala su se te su hrvatski državljani'', podsjetio je.

Policija će, dodao je, ''sigurno propitkivati sve što je u interesu pravne države, no u interesu je i zaštita najboljeg interesa djeteta - to ne smijemo izgubiti iz vida u ovoj situaciji''.

Kad je riječ o suradnji s međunarodnim policijskim organizacijama, kazao je da je ta suradnja praktički tu od prvoga dana: ''Međutim, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom i svime onime što bi trebali biti odgovori na legitimna pitanja koja postavlja policijski sustav.''

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Zakonske izmjene Malenica brani Plenkovića: ''Nije cilj istragu učiniti tajnom''

Što Plenković smjera izmjenama ZKP-a i KZ-a?

''Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje uopće nisu predmet'', poručio je Božinović vezano za izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ), koje je dan ranije najavio premijer Andrej Plenković, a koje su pravni stručnjaci i HND ocijenili opasnim.

''Sloboda novinarstva, sloboda izvješćivanja nešto je što je zajamčeno i tako to treba i biti. Mediji nisu predmet nekakvih budućih istraživanja, ispitivanja i propitivanja. Mediji su tu da sa svim informacijama koje dođu do njih zapravo upoznaju javnost'', istaknuo je ministar i potpredsjednik Vlade.

''Policijski sustav odgovoran je za izvide i ako nešto probije izvide koji su tajni, to sigurno šteti. Istraga je nejavna, nju provodi DORH, USKOK, i siguran sam da u zakonu već godinama ne bi stajala odredba o nejavnosti postupka kada bi on trebao biti potpuno otvoren. Dakle, ako postoji ograničenje na one sudionike postupka, a to su DORH, osumnjičenici i njihovi odvjetnici, onda je pretpostavka da je to krug u kojem bi te informacije trebale cirkulirati'', objasnio je Božinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene