Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svečana prisega 20. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, trećeg ovogodišnjeg naraštaja održana je u subotu u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske OS RH u Požegi.


Ministar obrane Damir Krstičević poručio im je: "Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste pokretačka snaga, vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam".

Prisegu je položilo 308 ročnika, a od toga 53 ročnice, koji su svoj osmotjedni ciklus osposobljavanja počeli 13. listopada 2017., u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Među ročnicima koji su položili svečanu prisegu je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Vezani članci Damir Krstičević (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Damir Krstičević je petnaesti ministar koji bi mogao napustiti Vladu premijera Andreja Plenkovića Srušio se vojni avion u mjestu Biljane Donje, poginule dvije osobe - 3 Objavljeni identiteti vojnika poginulih u padu vojnog školskog zrakoplova kod Zadra

Na svečanosti u požeškoj vojarni „123. brigade HV“, uz rodbinu i prijatelje ročnika, te potpredsjednika Vlade ministra obrane Krstičevića, nazočili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH brigadni general Siniša Jurković, predstavnici MUP-a, predstavnici lokalnih vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.

Povećan interes kandidata za dragovoljno vojno osposobljavanje

Čestitavši 123. brigadi HV-a na 26. obljetnici, po kojoj vojarna u Požegi nosi ime te ročnicima na položenoj prisezi potpredsjednik Vlade i ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo povećanim interesom kandidata za dragovoljno vojno osposobljavanje i trećim ovogodišnjim uputnim rokom.

Naglasio je kako je ovo prvi put da je u jednoj godini upućeno tri naraštaja ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje.

„Rezultati su to koji ohrabruju, koji pokazuju da hrvatski narod voli svoju Hrvatsku vojsku! Vaše domoljublje očituje se u djelima, a ne u riječima. Vi ste pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Dok je vas mladih, vašeg znanja, energije i optimizma, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost“, rekao je ministar Krstičević.

Podsjetio je i na povećanje naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje s 1190 na 2000 kuna, kao i na povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga RH, s obzirom da je ova godina proglašena - Godinom vojnika, dočasnika i časnika.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Šundov u svom je obraćanju naglasio kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a najbolji pokazatelj je pojačano zanimanje za djelatnu vojnu službu.

„Osobito me veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost naših Oružanih snaga“, rekao je general Šundov.

Poručio im je da će se kroz ovaj program na najbolji mogući način osposobiti za sve buduće aktivnosti djelatne vojne službe i pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.

Među ročnicima i hrvatska reprezentativka u karateu Ana Lenard

Nakon polaganja svečane prisege ročnica vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu, izjavila je kako se nada da će vrhunskim sportom kojim se bavi i postignutim sportskim rezultatima koji su utvrđeni kao kriteriji za kategorizaciju sportaša u Hrvatskoj i kriteriji sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, potpisati ugovor s MORH-om o ugovornoj pričuvi i na taj način pridonijeti razvoju MORH-a i OS RH.

Model službe vrhunskih sportaša u pričuvnom sastavu OS RH razvijen je sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj, potpisanom 27. veljače 2015., između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Služba u ugovornoj pričuvi vrhunskih sportaša regulirana je Pravilnikom o ugovornoj pričuvi.

Status vrhunskog sportaša sportaš ostvaruje u skladu s Registrom kategoriziranih sportaša Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO), a prijedlog vrhunskih sportaša s kojima MORH sklapa ugovor izrađuje HOO prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u MORH-u prema CISM sistematizaciji sportova, navode iz MORH-a.

Po završetku svečanosti ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste Oružane snage RH.

Dragovoljno vojno osposobljavanje završilo 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine.

U djelatnu vojnu službu dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Od ukupnog broja koji su završili dragovoljno vojno osposobljavanje ugovor o ugovornoj pričuvni s MORH-om je ove godine, potpisalo ili produžilo 38 vrhunskih sportaša.

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH, te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Temeljna i specijalistička obuka traju osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Nakon uspješno završenog programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Završetak obuke 20. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju očekuje se 7. prosinca 2017. godine. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju