Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan nakon poplave

Sobe su im još uvijek pune blata, kuće i dvorišta prekriveni su muljem: "Pogledajte, što da ja tu spasim?"

Aktualno Galerija +0 Tamara Vinković iz Vidovaca Galerija 1/1 >>
Dan nakon nezapamćenog nevremena, Požeština zbraja štete. Snažna bujica poplavila je više od 300 objekata, uništeni su podrumi, kuće, dvorišta, brojni automobili. Iz Vidovaca se za Dnevnik Nove TV javila reporterka Marina Bešić Đukarić.

Nije dobar za stanovnike Požeštine jer su njihove dnevne i spavaće sobe još pune blata i vode nakon jučerašnjeg nevremena. Oštećeno je na stotine domaćinstava, a milijuni utrošeni za izgradnju brana i mostova - nisu pomogli.

Blatom zatrpane kuće, muljem prekrivena dvorišta, poplavljeni automobili i podrumi. Epilog je to jučerašnjeg nevremena.

''Šteta je za mene velika, ostali smo bez ičega. Ono, u ovom dijelu živimo, nemamo više ni kupatila ni kuhinje, dnevnu, mislim, Bogu hvala živu glavu smo izvukli, a ovo će trebat vremena'', govori Tamara Vinković iz Vidovaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istina ili mit? Tko mora platiti bijele plombe, a za koga su besplatne?

Pročitajte i ovo Vili Beroš NA OSNOVU ANALIZA HZJZ-A Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba"

Sve se dogodilo u samo 20 sekundi.

''Evo, znači, sve unutra. Šta god je bilo, pogledajte, šta da ja tu spasim'', komentira Tamara.

Pogođeno je više od 300 objekata u Požegi i okolnim naseljima. Najteže su stradali Vidovci.

''Auto, ne znam. Sad ne pali trenutačno. Bio je pun vode. Nabujala Rijeka prošla kroz dvorište, ovo je jedan mali potočić koji se tom silom nikad nije izlio'', objašnjava Antoni Širić iz Vidovaca.

Službama i danas ruke pune posla. Mještani nestrpljivi.

''Od sinoć od 11 sati do evo do danas u ovo doba mi je tek Tekija došla odštopat kanalizaciju da mogu izbacit vodu iz podruma van'', izjavio je Mato Bošnjak iz Vidovaca.

''Neki su radili i 24 sata, nastavljamo odmah danas, radimo procjene i planski krećemo u sanaciju i sanaciju terena'', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite, Borislav Miličević.

Oborinske vode i potok Pakao i ranije su pravili štete jer naselja se nalaze u podnožju brda.

''E, ovaj put je najgore, velika količina vode je došla i puno mulja, krša, tako da nam je ušlo i u radionu pa nam je i opreme stradalo ovaj put'', objašnjava Tomislav Čabraja, vlasnik tvrtke.

Nakon lanjske poplave izgrađena je brana, no i ona je popustila.

''Jučer kad je naletjelo sve te slivne vode, nanijelo je granje i ovo je bilo preslabo da bi moglo zadržati toliku silu i kiše i vode i mulja i blata i to se razbilo'', govori Josip Širić.

Hrvatske vode proširile su korito potoka koji prolazi kroz selo, zbog cesta i kuća to, kažu, više nije moguće. No, problem su i mjesni kanali čiji protok nije prilagođen sve većim količinama kiše.

''Teško je tu govoriti o odgovornosti jer kad vam u tako kratko vrijeme padnu tako velike količine kiše, što god vi imate od zaštite slabo je'', komentirao je gradonačelnik Požege, Željko Glavić.

Hrvatske vode rješenje vide u izgradnji retencija, za što će trebati najmanje dvije godine. Gradonačelnik računa i na pomoć u sanaciji šteta.

''Tražit ćemo i pomoć Vlade, a i iz gradskog proračuna ćemo pomoći onima koji su najugroženiji da što prije saniraju ove štete'', izjavio je Glavić.

A pomoć će trebati i lokalnom nogometnom klubu u kojemu trenira više od 300 djece i odraslih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne smiju tražiti azil Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija istražuje Na crkvi u Višnjanu netko je nacrtao kukaste križeve i ostavio sramotnu poruku

''Možete vidjeti praktički da je kompletno sve pod vodom od glavnog terena do pomoćnih terena do terena sa umjetnom travom do svih nekakvih popratnih prostorija'', objasnio je Jurica Janković iz NK Dinamo Vidovci Dervišaga.

Osnovano je Povjerenstvo koje će popisati štetu. Grad će proglasiti elementarnu nepogodu.

Nema gdje poplava nije stigla

U izgradnju tri brane prošle godine utrošeno je oko 2,5 milijuna kuna, a izgradili su i 21 most. U dvorištu Željka Boškovića prošle godine poplave nije bilo, no, ove godine to nije situacija. Kaže da je osim više sile odgovoran i ljudski faktor.

''Da pukne potok, da se zaštopa i da ide preko bašća, da toliko poplavimo, to nisam mogao niti sanjati'', komentirao je.

Svi kanali su, kaže, zatrpani. ''Vjerojatno sad voda više, ovaj... sjeku se gore šume, mislim da i to ima utjecaja. Baca se i smeće, krš i to se zaštopa i vjerojatno promjeni smjer'', žali se Bošković.

Grad ne održava kanale, ne kose ni travu, govori, iako su gradsko područje. Rekao je da su ljudi u pravu ako odluče tužiti Grad. ''Pa čak i ja, ja nisam prije imao poplava, reprizu ne bih volio gledati'', izjavio je.

 

 

Više o ovoj temi čitajte OVDJE

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene