Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Segregacija struke"

Ugostitelji nisu zadovoljni novim mjerama: "Nije u redu, toga nema nigdje u Europi. Jesu li kafići najveći problem ove države?"

Kafići, Zagreb
Kafići, Zagreb Foto: kafići, popuštanje mjera
"Nije u redu što nacionalni stožer donosi različite odluke za različite vrste ugostiteljskih objekata i to je 'segregacija' struke, čega nema nigdje u Europi", poručuju u srijedu predstavnici ugostiteljskih udruga nakon objave stožera o popuštanju mjera, ističući da su ugostitelji prilično razočarani.

"Žao nam je što su odluke takve da se neće moći otvoriti i raditi i u unutrašnjosti cafe-barova i što se time iznova čini razlika između restorana i kafića. Pokušali smo sve - argumentirati i objasniti stožeru da i kafići mogu raditi unutra uz pridržavanje mjera - ali, eto, nije bilo moguće", komentira za Hinu predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VISOKI PRAGOVI ZA POMOĆ Čelnice udruga ugostitelja o nadzoru inspektora, ali i problemima: ''Do sada otkaza nije bilo, ali ove godine bi i to moglo nastupiti'' Slika nije dostupna Još malo i ovaj prizor bit će stvarnost Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja otkrila koliko će kafića otvoriti svoje terase i zašto su tražili da se dopusti bar tiha glazba: "Još nemamo ništa napismeno"

Smatra da se time nastavlja "nepravda prema ugostiteljima u cijeloj zemlji", i da nikome nije dovoljno samo raditi na terasama, pa ni na dalmatinskim 'štekatima', jer ni na Jadranu, kao ni u kontinentalnom dijelu zemlje vremenske prilike zadnjih tjedana nisu naklonjene za predug boravak vani.

Ni vlasnici restorana se ne vesele baš previše, jer, kako kaže, među njima postoji bojazan da će im s otvaranjem mogućnosti da rade i u unutra, biti ukinute naknade za fiksne troškove, bez čega, u situaciji kada su radili smanjeno ili nikako mjesecima i nemaju prihode, neće moći pripremiti kvalitetno objekte i ponudu za sezonu na Jadranu, niti u unutrašnjosti, što znači da će im opet biti otežano poslovanje.

"Sredina lipnja tj. 15. lipnja koji se sada najavljuje kao datum mogućeg otvaranja i unutrašnjosti kafića, ako brojke zaraze budu bar kao sada, je zapravo krajnje vrijeme za to otvaranje, iako nam i dalje nije jasno zašto mora biti tako ako su primjerice kafići spremni već odavno paziti koliko će ljudi sjediti unutra i da to ne budu veća okupljanja uz pjesmu, piće i slično", iznosi Tabak.

Sramotne odluke vode i 'ostanku' bez radnika

Nije jasno zašto su mjere takve ni zagrebačkim ugostiteljima, od kojih mnogi vlasnici kafića razočarani odlukama stožera sada iznova intenzivnije razmišljaju o odjavi djelatnosti, zatvaranju lokala i slanju radnika na burzu, ističe za Hinu predsjednik jedne od najvećih udruga po članstvu Udruge ugostitelja Zagreba Franz Letica.

"Svi koji imaju kafiće, i s terasama i bez njih, sada su još ogorčeniji i pitaju su jesu li caffe barovi najveći gubitnici i problem ove države kada im se ne dopušta da rade. Na djelu su očito dvostruka mjerila za vrste ugostiteljskih objekata i to nikome nije jasno zašto", kaže Letica.

Dodaje da ogorčenosti pridonosi i to što će sada, po novom, primjerice restorani brze hrane u trgovačkim centrima moći raditi sa stolovima i da gosti sjede, a kafići do njih ne, što drži i nenormalnim.

"Sramotno je što takve odluke donose nekvalificiranu ljudi, i iako se govori da se sa strukom konzultiraju tu dijaloga zapravo nema. Nije točno ni to da restorani imaju bolje sanitarne i higijenske uvjete jer samo u Zagrebu, a i šire, imamo respektabilne lokale koji su po tom pitanju 'vrh'", ističe Letica, iznoseći da je u razgovoru s kolegama iz Italije čuo da tako nečeg kod njih nema, nego da su svi ili zatvoreni ili otvoreni, odnosno da ili svima ide i hrana i kava i piće "to go"/za van ili ne ide.

Nitko se ne javlja na natječaje za konobare

Nove odluke stožera o restoranima da mogu raditi i unutra znače i, kako naglašava, da ostaju bez fiksnih troškova.

"Predaleko je 15. lipanj za novo popuštanje mjera i da kafići čekaju hoće li raditi u cijelom objektu ili i dalje samo vani, to treba omogućiti odmah, a ove sadašnje odluke odmah i revidirati jer ćemo imati problema i s radnicima, koji već odlaze u potrazi za novim poslovima. Možete li vjerovati da na burzi kada tražite konobara i nudite plaću od 7.000 kuna i smještaj nitko se na javlja? A kada onda krenete tražiti radnika stranca, e tek tada ste u nevolji jer procedura nije jednostavna i traje tjednima. O tome treba isto netko misliti", upozorio je zaključno Letica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene