Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija u Jasenovcu

Milorad Pupovac odgovorio na Milanovićeve prozivke: "Njegove riječi nisu dostojne spomena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u petak je za izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, da bi mu problem bio s njim sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu jer je rekao da je HV počinio etničko čišćenje u Oluji, naveo da uopće nije dostojna komentara.

Milorad Pupovac rekao je da izjave predsjednika Zorana Milanovića "nisu dostojne spomena na ovom mjestu i u ovo vrijeme i to nisu riječi koje su uopće dostojne ovoga mjesta i ovoga dana".

Pupovac je time odgovorio na izjavu hrvatskog predsjednika da bi imao problem kada bi na komemoraciji u Jasenovcu sudjelovao s predstavnicima Vlade, ali i s Pupovcem jer je, kako je naveo, u Saboru rekao da je Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje u Oluji.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček Velika analiza stručnjakinje: ''Milanović se teško kontrolira i nije teško zamisliti...''

Pupovca je prozvao i da je došao raditi na Filozofski fakultet jer je bio "razmijenjen za fotokopirni stroj".

Pitanje korištenja ustaških simbola

Pupovac je novinarima potvrdio da su započeti razgovori o tome kako riješiti pitanje sankcioniranja korištenja ustaških simbola, a vjeruje da će se postići suglasje, odnosno doći do rješenja koje će biti i Vladi i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista.

"Dobro je da smo se pomaknuli u tom pogledu", ocijenio je i dodao da su u SNV-u otvoreni za rješenja "koja će biti efikasna i početi mijenjati stanje kakvo imamo".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog obveznica IGH-a? DORH potvrdio da provode izvide o ministru Paladini

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica proboja Milanović u novom napadu na Plenkovića: ''Sin majora KOS-a kaže da je Gotovina udbaš? Nećeš, matere ti''

Istaknuo je kako od sudova očekuje da temeljem odluka Ustavnog suda ujednače praksu, navodeći primjere poput slučajeva Miljak, Šimunić i ulice 10. travnja u Slatinskom Drenovcu.

"To je, mislim, sasvim dovoljna osnova za sudove da počnu ujednačavati svoju praksu, i svi oni koji trebaju tome pridonijeti, od Državnog odvjetništva do Vrhovnog suda, to trebaju činiti", poručio je Pupovac.

Akcijski plan za Jasenovac

Pupovac je naveo i da je postignut dogovor o izradi Akcijskog plana za Jasenovac, druge logore i stratišta koji će, kako je najavio, imati precizne rokove, precizne izvršitelje i precizna sredstva.

"I dogovorili smo se da tražimo rješenje oko toga kako sankcionirati simbole i različite oblike glorifikacije ustaškog ili nacističkog pokreta, ili pak revizionizma u odnosu prema žrtvama", dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Jasenovcu Uvrede i u Jasenovcu Andrej Plenković uzvratio Milanoviću: "Mi se bavimo istinom, a neki patološkim laganjem"

Izrazio je uvjerenje da će rješenje koje će biti postignuto "omogućiti razmjerno brzu vidljivost i rezultate", odnosno da će do promjena doći i prije komemoracije iduće godine.

Premijer Andrej Plenković danas je u Jasenovcu rekao da se u razgovoru s pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista, razmišlja mogu li se eventualno povećati kazne za upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene