Obavijesti Video Pretražite Navigacija
divljanje, ustašizacija, fašizacija

Mesić iz Jasenovca: "Neka se HOS ponovno registrira bez pozdrava 'Za dom spremni'. Nezakonit je"

Na komemoraciju u Jasenovcu došao je i bivši predsjednik republike Stjepan Mesić, koji se u izjavi novinarima osvrnuo na HOS-ovu udrugu i na pozdrav "Za dom spremni".

Bivši predsjednik republike Stjepan Mesić bio je u petak na komemoraciji u Jasenovcu. Komentirao je HOS i pozdrav "Za dom spremni".

"Nadam se da će proraditi svijest i savjest te da će se promijeniti kazneni zakon na kojem inzistira židovska zajednica, a prema kojem bi izricanje 'Za dom spremni' te pisanje, kao i ti simboli bili kažnjivi zakonom", istaknuo je Mesić.

Rekao je da je HOS bio stranačka vojna formacija HSP-a. "Država može imati samo jednu vojsku. Tuđman se plašio da može doći do sukoba, no do njega nije došlo jer je Boljkovac održao razgovor s predstavnicima HOS-a. Rekao im je da ne mogu imati svoju vojsku, pa su neki otišli kući, a neki su prešli u hrvatsku vojsku", pojasnio je Mesić.

Nakon rata, dodaje, imali smo formiranja raznih udruga. "Tako se formirala i udruga HOS. Je li službenik vidio da dokumenti završavaju pozdravom 'Za dom spremni?' To je bilo ilegalno. Sada Vlada može reagirati i tražiti da se ukine ta registracija te da se registriraju ponovno ako žele bez tog pozdrava. I time je problem riješen", smatra Mesić.

Na novinarski upit zašto se premijer Andrej Plenković opire izmjeni kaznenog zakona i inicijativi o ukidanju tog rješenja, Mesić je rekao da je najjednostavnije da se pojednostavi i ukine ta registracija.

"A drugo, da se zaustavi ovo divljanje, ustašizacija, fašizacija, da se ukine i donese zakonska norma po kojoj će to biti kažnjivo. Po Ustavu je 'Za dom spremni' ionako nezakonit", napominje Mesić.

Osvrnuo se i na odnos Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. "Toga nema u niti jednoj zemlji. Građani su ih birali da obavljaju svoje funkcije. Oni moraju funkcionirati. Ne može se javiti neki nadobudni župan i reći mi ne primamo predsjednika države. Moraš raditi. Tko to njega pita? Ne može se reći ja sad ne bih htio to raditi", istaknuo je Mesić.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček Velika analiza stručnjakinje: ''Milanović se teško kontrolira i nije teško zamisliti...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica proboja Milanović u novom napadu na Plenkovića: ''Sin majora KOS-a kaže da je Gotovina udbaš? Nećeš, matere ti''

Rekao je da nije jednostavno odgovoriti na pitanje bi li pomilovao Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. "Čovjek i tovar znaju više nego sam čovjek, zato je meni trebala komisija da sa svih aspekata riješimo zahtjev i donesemo odluku. Ja bih, sigurno, pravedno ovo riješio", zaključio je Mesić.

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene